Hlavní obsah

VIDEO: Záchranáři vytáhli ze závalu na Ukrajině 21 živých horníků

DONĚCK/KYJEV

Ukrajinským záchranářům se podařilo najít v závalu dalších 21 živých horníků, které nedělní výbuch uvěznil v uhelném dole na východě země. Záchranářské práce pokračují, 13 lidí je i v pondělí stále nezvěstných.

Článek

Čtyři ze zachráněných mají být prý brzy dopraveni na povrch, s ostatními jsou záchranáři v kontaktu. Dnes ráno se podařilo vyprostit jiné dva živé horníky, jeden havíř při výbuchu zahynul.

"Záchranáři jsou v kontaktu s 21 horníky, kteří jsou v dole 875 metrů hluboko," řekla podle ruských agentur mluvčí státního výboru pro bezpečnost při práci.

Po výbuchu, který nastal v neděli dopoledne na dole Karla Marxe v zhruba tisícimetrové hloubce pod povrchem země, bylo nezvěstných celkem 37 lidí. Dalších pět lidí, kteří pracovali na povrchu nebo u povrchu, utrpěli vážné popáleniny. Výbuch v dole byl podle ruských agentury tak silný, že vytloukl okna blízkých domů.

Problémy v Doněcku

Důl, který leží u města Jenakijevo asi šedesát kilometrů od Doněcku, patří k nejstarším na Ukrajině, v provozu je od roku 1958.

Práce na dole byly pozastaveny již v sobotu kvůli porušování bezpečnostních předpisů. Horníci do dolu sfárali, aby zajistili údržbu, uvedli důlní záchranáři.

V posledních týdnech byla ze stejných důvodů dočasně přerušena těžba asi ve dvaceti dolech Doněcké oblasti. Výbuch vážně poškodil dva vstupy do šachty a trosky brání záchranářům v sestupu na dno dolu.

Doly na Ukrajině jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Od rozpadu bývalého Sovětského svazu v roce 1991 v nich zahynulo více než 4000 havířů. Například tři exploze na dole Zasjaďko u Doněcku zabily loni během dvou týdnů více než sto horníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám