Hlavní obsah

Video patnáctileté Britky pálící Korán se dostalo na Facebook, policie ji zatkla

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Teprve patnáctiletá školačka byla zatčena a obviněna z podněcování náboženské nenávisti poté, co se k policii dostalo video, kde dívka podpaluje svatou knihu islámu Korán. Záznam poslal na sociální síť Facebook o rok mladší chlapec, který byl za jeho šíření také policií obviněn, uvedl britský deník The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Svatá kniha islámu Korán

Článek

Čtrnáctiletý chlapec se chtěl podle domněnek policistů nejmenované dívce tímto činem za něco pomstít, ovšem nečekal, že by se policie mohla zaměřit i na něj. Oba teenageři byli ve čtvrtek až do dalšího šetření propuštěni na kauci.

Dívka pocházející z oblasti Sandwell v Birminghamu, kde žije mnoho lidí rozdílných kultur a náboženského smýšlení uvedla, že zapálila Korán přeložený do angličtiny. Videozáznam byl již z Facebooku stažen.

Bob Badham z městské rady nazval celý incident velice vážnou a delikátní záležitostí. „Je velice snadné jen kliknout na tlačítko a odeslat video po síti, aniž by se předem přemýšlelo o možných následcích.“ Ředitelka Muslimského výboru pro veřejné záležitosti ve Velké Británii Catherine Heseltineová uvedla, že pálení Koránu byl mimořádně urážlivý akt.

Reklama

Výběr článků

Načítám