Hlavní obsah

Vichr, záplavy a sedmimetrové vlny. Do Evropy míří silné bouře

Hurikány Maria a Lee, které pustošily Karibik, nezůstávají u amerického pobřeží, ale přes Atlantik míří do Evropy. Předpovědní modely počítají s tím, že by měly do Irska a Velké Británie dorazit v neděli, nejpozději v pondělí ráno, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ničivost hurikánů by Evropa zažít neměla. Předpokládá se, že cestou přes oceán ztratí na síle a změní se na bouře. Ty by ale podle meteorologů mohly s sebou přinést silný vichr s nárazy větru až 140 km/h a vydatné deště. Na mnoha místech Spojeného království hrozí záplavy.

„Pozůstatky po hurikánu Maria mohou ovlivnit počasí na Ostrovech na konci víkendu či na počátku příštího týdne. Je však nutné říci, že zdaleka nebudou mít takové dopady jako v Karibiku,” řekl serveru Metro.co.uk meteorolog Frank Saunders. Upozornil na to, že hurikány běžně získávají svou sílu z teplých tropických vod a chladný severní Atlantik by měl meteorologický jev spíše oslabit.

„Stále s sebou ponese tropický vzduch a ten může mít vliv na naše počasí. Vody kolem Velké Británie jsou ale příliš chladné na to, aby udržely skutečný hurikán,” doplnil Saunders. Upozornil rovněž, že dopady a vývoj meteorologického jevu jsou v tuto chvíli velmi nejisté. Přesto očekává, že ostrovní státy zasáhne silný vítr a déšť.

Týdeník Focus uvedl, že rozbouřené moře by mohly v bouřích doprovázet vlny o výšce až sedmi metrů. Bouře by se měla dál přesouvat směrem na Německo, kde hrozí silný vítr a vydatné deště.

Podobně jako pozůstatky po hurikánu Maria meteorologové bedlivě sledují i posun mas z hurikánu Lee.

Maria pustošila Karibik minulý týden, v Portoriku způsobil smrt 16 lidí a zničil stovky budov, stožárů elektrického vedení a množství úseků silnic. Téměř polovina lidí na ostrově zůstává bez pitné vody a elektřiny. Ve čtvrtek zeslábl na tropickou bouři a postupuje na východ od Spojených států směrem nad Atlantický oceán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám