Hlavní obsah

Vězni chtěli Fritzla zabít

– ST. PÖLTEN
Právo, vpl

Rakušana Josefa Fritzla (73), který 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth (42) a víc než třitisícekrát ji znásilnil, chtěli jeho spoluvězni ve věznici v St. Pöltenu zabít.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

Britský list Daily Mirror v pátek dále napsal, že vězni zamýšleli Fritzla znásilnit, sexuálně mučit a pak ubít k smrti ve společné umývárně. Dozorcům se však podařilo jejich záměry odhalit a zabránit jim.

Výhrůžky smrtí přitom podle deníku nejsou v St. Pöltenu ničím neobvyklým. Fritzl sedí na samotce, okolí cely monitoruje kamerový systém. Vycházky muže, jehož případ po odhalení letos v dubnu otřásl Rakouskem, na vězeňském dvoře sledují dozorci velmi pozorně. „Za normálních okolností by přežil jen několik týdnů,“ řekl nejmenovaný pracovník věznice.

Svou celu Fritzl možná stejně živý neopustí. Prokuratura ve čtvrtek oznámila, že ho obžalovala z vraždy jednoho ze sedmi dětí, které s dcerou zplodil. Za vraždu mu hrozí trest v rozsahu deseti let až doživotí. Kromě toho může dostat až dvacet let za mřížemi za držení Elisabeth proti její vůli ve sklepním úkrytu a násilí na ní páchané.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Má se za to, že mimořádně sledovaný soudní proces začne v únoru příštího roku.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám