Hlavní obsah

Většina Britů se cítí ohrožena islámem

– LONDÝN

Většina Britů se cítí ohrožena islámem, a to nejen jeho fundamentalistickou formou. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si nechal tento týden udělat deník Daily Telegraph. Islámem se cítí podle tohoto průzkumu ohroženo 53 procent z více než 1700 oslovených.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2001 se islámu bálo jen 21 procent Britů. Výsledek odráží situaci po 10. srpnu, kdy britská policie oznámila, že odhalila plán britských muslimů zaútočit na letadla na linkách do USA. Policie zatím v případu obvinila 12 lidí, pět původně zatčených propustila na svobodu a vyslýchá dalších osm podezřelých.

Průzkum také odhalil, že od loňských útoků na londýnskou hromadnou dopravu se téměř zdvojnásobil počet těch, kdo souhlasí s tvrzením, že velká část britských muslimů necítí sounáležitost s Británií a je ochotna schválit nebo se i podílet na teroristickém činu.

Sbližovací kampaň

Loni s tímto tvrzením souhlasila desetina Britů, nyní už 18 procent. Z 23 na 16 procent klesl počet těch, kdo souhlasí s tím, že jsou téměř všichni britští muslimové mírumilovní a právu se podřizující občané, kteří odsuzují teroristické činy stejně jako kdokoli jiný.

Britská vláda zahájila kampaň, jejímž cílem má být zmírnit napětí mezi příslušníky různých náboženství. Ministryně pro obce a místní zastupitelstva Ruth Kellyová tento týden vyzvala k debatě, která má sblížit příslušníky jednotlivých komunit v Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám