Hlavní obsah

Věřící lékárníci by podle slovenských biskupů neměli prodávat hormonální antikoncepci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

S odvoláním na tzv. výhradu ve svědomí odmítají někteří slovenští lékárníci prodávat hormonální antikoncepci. Podpořili je v tom katoličtí biskupové. Slovenská biskupská konference tvrdí, že neprosazuje zákaz prodeje hormonální antikoncepce, ale věřící lékárníci by ji prodávat neměli.

Foto: Profimedia.cz

Někteří slovenští lékárníci odmítají prodávat hormonální antikoncepci.

Článek

Hormonální antikoncepci označili biskupové za přípravek zaměřený proti lidskému životu a lékárník by podle nich neměl konat proti lidskému životu. Zdůraznili, že katolická církev stojí jednoznačně na straně respektování a ochrany lidského života od jeho početí až po přirozenou smrt. Věřící zákazníci by podle nich měli dávat přednost lékárnám, kde se tímto doporučením řídí.

V hlavním městě Bratislavě se běžné stává, že v některé z řady lékáren antikoncepci opravdu neprodávají, v jiné lékárně však dostupná je. Komplikace mohou nastat v malém městě nebo obci, kde je pouze jedna lékárna. Pokud ta odmítne prodávat antikoncepci, může se stát pro místní ženy nedostupnou.

Socioložka Sylvia Porubänová označila doporučení biskupů za ideologicky a nábožensky zbarvené a nátlakové. „Je to v rozporu s ústavou a mezinárodními závazky, které Slovensko musí dodržovat,“ uvedla.

Liberální strana Svoboda a Solidarita (SaS) upozorňuje, že dostupnost antikoncepce podpořila dlouhodobý trend poklesu počtu provedených potratů. „Slovensko se v mezinárodních dokumentech zavázalo, že přispěje k odstranění diskriminace žen v oblasti péče o zdraví,“ uvedl pro server aktuality.sk poslanec za SaS Martin Poliačik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám