Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách řádila vichřice

– Bratislava

Silný nárazový vítr ve středu ve slovenských Vysokých Tatrách vyvrátil desítky stromů. Silnice byly neprůjezdné, mezi Štrbským Plesem a osadou Podbanské na několik hodin uvíznul autobus a uzavřeno muselo být také sedlo Čertovica v Nízkých Tatrách.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Tatry. Ilustrační foto

Článek

Informovali o tom popradští hasiči. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění. Výše škod, kterou větrná smršť způsobila, není známa.

"Hasiči doposud v průběhu dne odstranili přibližně 45 stromů v řadě úsecích mezi Podbanským a Štrbským Plesem. Hrozí, že pokud vítr posílí, padnou další," sdělili popradští hasiči. Ve Vysokých Tatrách zasahovala víc než desítka hasičů z Popradu, Mengusovcí a Liptovského Mikuláše.

Meteorologové očekávají, že silný vítr neutichne. Pro oblast proto až do středeční noci platí výstraha druhého stupně. "Předpokládaná rychlost větru je v dané roční době a oblasti nadprůměrná a pravděpodobnost vzniku škod je vysoká," uvedl Slovenský hydrometeorologický ústav. Podobná výstraha platí rovněž v regionech Orava, Liptov a Horehronie.

Policie radí řidičům

Prešovská policie vyzvala řidiče směřující do Tater, aby se vyhnuli zejména takzvané Cestě svobody spojující všech patnáct vysokohorských tatranských osad. Zde je podle policie situace nejhorší.

Před nepříznivým počasím varovala také horská služba. Na své internetové stránce upozornila, že ve vysokohorském terénu je až půlmetrová vrstva nového sněhu, mlha a prudký nárazový vítr. V úterý na rozmary počasí ve Vysokých Tatrách doplatila dvojice zahraničních turistů, kteří zahynuli při sestupu z nejvyšší slovenské hory Gerlachovského štítu.

Doposud nejničivější vichřice za posledních několik desítek let zasáhla Tatry v listopadu 2004. Zdevastovala přes 12 000 hektarů lesů a vyžádala si dvě lidské oběti. Vítr, jenž v nárazech dosahoval rychlosti přes 190 kilometrů v hodině, změnil řadu míst v nejvyšších slovenských horách téměř k nepoznání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám