Hlavní obsah

Ve Varšavě odhalili Havlovi pamětní desku

Varšava

V centru Varšavy v pátek odhalili pamětní desku „disidentovi, spisovateli, poslednímu československému a prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi“, uvedl na svém webu polský Senát, jehož místopředseda se slavnosti zúčastnil. Pamětní desku odhalili k desátému výročí Havlovy smrti, které připadá na sobotu.

Foto: Polskiej Rzeczypospolitej Senat, ČTK

Ve Varšavě, poblíž českého velvyslanectví, odhalili pamětní desku Václava Havla k desátému výročí jeho úmrtí.

Článek

„Měl jsem příležitost hovořit s Havlem oficiálně, ale i napůl soukromě a zaujala mě jeho bezprostřednost. To, že je velmi moudrý člověk, jsem se dozvěděl, když jsem četl to, co napsal. To, že byl nesmírně odvážný, jsem věděl, protože jsem sledoval to, co se dělo s Havlem a Chartou 77. Působit takto v Československu a organizovat druhé lidi vyžadovalo větší odvahu než tady v Polsku. Ale nevěděl jsem, že je tak vřelý, milý a sympatický, dá se říci normální člověk. Takový obraz mám v očích dodnes,“ řekl během slavnosti místopředseda Senátu Bogdan Borusewicz, který sám v komunistickém Polsku působil v disentu a patřil k zakladatelům protikomunistického hnutí Solidarita.

Foto: Polskiej Rzeczypospolitej Senat, ČTK

Na pamětní desce odhalené ve Varšavě je nápis Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Podstavec s pamětní deskou se nachází v parčíku Václava Havla na křižovatce u českého velvyslanectví v polské metropoli. Na desce je Havlův výrok: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Desku odhalili český velvyslanec Jakub Dürr a zástupce primátora Tomasz Bratek.

„Z oken českého velvyslanectví ve Varšavě je vidět, jak si v Havlově parčíku turisté dělají snímky. Teď to budou moci dělat u tabule, připomínající českého prezidenta,“ napsal městský portál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám