Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se zřítila stíhačka nedaleko rekreační oblasti

– Bern

Ve Švýcarsku se ve středu zřítil lehký stíhací letoun Northrop F-5E Tiger II. Pilot se katapultoval a vyvázl nezraněn. Letitý stroj dopadl nedaleko rekreační oblasti Melchsee-Frutt do neobydlené krajiny, uvedlo ministerstvo obrany. Příčina nehody zatím není jasná.

Foto: Vbs Militaerpolizei, Reuters

Vrak stroje F-5E, který dopadl na hřbet.

Článek

Stíhačka letěla s dalšími dvěma letouny a měla jim sloužit jako sparring partner při nácviku vzdušného boje. Podle záběrů se zdá, že stroj létající v červenobílém zbarvení Patrouille Suisse akrobatické skupiny začal za letu hořet.

Švýcarsko stále používá letité stroje F-5E Tiger II ze sedmdesátých a osmdesátých let, ovšem jen pro výcvik a lety za denního světla. Doplňují také stárnoucí F/A-18A Hornety.

Švýcaři v roce 2014 v referendu odmítli nákup 22 moderních strojů Saab JAS-39 Gripen za 3,1 miliardy švýcarských franků (69,7 miliardy Kč). Gripeny měly nahradit právě stroje F-5E, jichž mají z původních 98 po poslední havárii 20.

Švýcaři odmítli minimální mzdu

Ekonomika

Loni v září v dalším referendu voliči souhlasili s uvolněním šesti miliard franků na obnovu stárnoucí flotily bojových letadel.

Švýcaři našli vrak hornetu, po pilotovi dál pátrají

Evropa

V posledních letech Švýcarsko přišlo o několik letadel při haváriích. Jedno spadlo už v roce 2013, v roce 2015 se zřítil stroj F/A-18 a v listopadu 2016 se v Nizozemsku srazily kvůli chybě pilota dva stroje F-5E.

V Nizozemsku se zřítil švýcarský bojový letoun

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám