Hlavní obsah

Švýcaři našli vrak hornetu, po pilotovi dál pátrají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarská armáda nalezla v úterý trosky stíhačky F/A-18C, která v pondělí zmizela při letu nad horami v centrální části země. Po pilotovi dál pátrají.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský F/A-18 Hornet

Článek

Vrak stroje leží v oblasti průsmyku Susten, který spojuje kantony Bern a Uri. Trosky zpozorovala posádka jednoho ze tří vyslaných vrtulníků, uvedl web Swissinfo.

Místo je po zemi kvůli špatnému počasí nadále nepřístupné. Armáda proto po protrhání oblačnosti vyslala k havarovanému hornetu helikoptéru se zvláštním horským oddílem, protože pátrání probíhá ve výšce nad 3000 m.

Stíhačka se v pondělí odpoledne účastnila výcvikového letu s dalším hornetem, kdy nacvičovali stíhání lehkého stroje F-5E Tiger II. Odstartovala v 16.01, v 16.05 se pilot ozval věži, ale na další výzvu už neodpověděl. [celá zpráva]

Oblast v té době pokrývala silná vrstva mraků.

Třetí ztracený hornet

Pondělní havárie je už třetí za poslední tři roky, při které Švýcarsko přišlo o některý ze svých hornetů. Loni v říjnu se jeden zřítil ve východní Francii ve výcvikovém prostoru, který tam Bern spolu s Paříží provozují, o dva roky dříve pak jiný letoun F/A-18 havaroval ve Švýcarsku.

Z původních 34 hornetů jich má Švýcarsko už jen třicet. Dále má ve výzbroji 36 lehkých strojů F-5E Tiger II, které ale stárnou. Mělo je nahradit 22 gripenů, ale obyvatelé to v referendu zamítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám