Hlavní obsah

Ve Švédsku havaroval gripen, ty české budou létat bez omezení

Právo, Novinky, ČTK, aš, dan
Stockholm
Aktualizováno

Letoun švédského vojenského letectva JAS-39 Gripen havaroval ve středu při přistání na jihu Švédska, uvedl švédský rozhlas. Pilot z nehody vyvázl nezraněn.

Článek

Gripen havaroval krátce před druhou hodinou. Tisková mluvčí letecké základny F-17 Catarina Bergsellová řekla, že stroj začal hořet při přistání na letišti v Kallinge. Když se podvozek dotkl ranveje, tak vzplál, uvedl místní list Blekinge Läns Tidning. Podle Bergsellové stroj nakonec přistál na břiše.

Pilotovi se podařilo z hořícího stroje vyváznout a utéci. Z nehody vyvázl bez zranění. Hořící letoun se podařilo rychle uhasit, přistávací dráha na základně ale zůstává uzavřena do té doby, než se z ní odstraní trosky a prověří, zda není ranvej poškozena. Příčina požáru zatím není známa.

Armáda žádná opatření nechystá

Letouny JAS-39 Gripen je vybaveno i letectvo české armády. Ta však žádná omezení v souvislosti s havárií nechystá. „Provoz letounů gripen je bez omezení. Kdyby švédská strana zjistila jakýkoli technický problém, je povinna nás informovat. Zatím se tak nestalo,“ řekla Právu Jana Růžičková z generálního štábu. Švédská strana má povinnost o závadách informovat český generální štáb do 72 hodin od vzniku problému.

České vojenské letectvo má 14 strojů JAS 39 Gripen v pronájmu do roku 2015 a provozuje je na letišti v Čáslavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám