Hlavní obsah

Ve Španělsku obžalovali ze vzpoury 13 katalánských politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský vyšetřující soudce obžaloval v pátek ze vzpoury 13 katalánských politiků kvůli jejich loňským snahám o nezávislost Katalánska. Podle deníku La Vanguardia je mezi nimi uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývalá šéfka katalánského parlamentu Carme Forcadellová.

Foto: Susana Vera, Reuters

K madridskému soudu přicházejí katalánští politici Josep Rull (vlevo ) a Jordi Turull.

Článek

Těm, kteří se v pátek dostavili k soudu, hrozí ještě uvalení vazby. Ostatní v ní už buď jsou, nebo se skrývají. Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení, pokud nebyla ozbrojená.

V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska jsou obviněny na tři desítky lidí, většina z nich se k soudu nemusela dostavit osobně. Sdělení obžaloby si za ně vyslechli jejich advokáti.

Očekává se, že soudce během dne opět vydá evropský zatykač na Carlese Puigdemonta a další exministry a politiky, kteří jsou v cizině.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová (vlevo), separatistická politička Dolors Bassová a bývalý ministr Raul Romeva přicházejí k soudu v Madridu.

Mezi obviněnými je Jordi Turnull, který byl navržen na katalánského premiéra, ale ve čtvrtek nebyl zvolen, protože jedna z malých separatistických stran mu nedala hlas. Turull dostal hlasy dvou hlavních separatistických uskupení - Společně pro Katalánsko (JXCat) a Republikánské levice Katalánska (ERC).

Čtyři poslanci krajně levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), jejichž hlasy potřeboval Turull k získání absolutní většiny 68 ze 135 poslanců, se však hlasování neúčastnili. Politici CUP to vysvětlovali tím, že zbylé separatistické strany se příliš málo zasazují o co nejrychlejší vyhlášení katalánské republiky, které je hlavním cílem této formace.

Po neúspěšném prvním hlasování se mělo v sobotu konat druhé kolo, v němž už kandidátovi stačí prostá většina hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám