Hlavní obsah

Ve Španělsku chtějí umožnit úřední změnu pohlaví i bez diagnózy a terapie už od 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Španělsku chtějí všem lidem od 14 let umožnit úřední změnu pohlaví a jména i bez lékařské diagnózy a hormonální terapie. Příslušný návrh zákona, který bude ještě muset projít schvalovacím procesem v parlamentu, v úterý podle agentury Reuters odsouhlasila vláda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový zákon má ulehčit život transgenderovým osobám a umožnit všem změnu pohlaví v oficiálních záznamech jen na základě vlastního rozhodnutí, a to bez nutnosti podstupovat lékařské vyšetření nebo posouzení psychologem či sexuologem.

Děti od 14 do 16 let budou pro úřední změnu pohlaví potřebovat souhlas rodičů.

Změna pohlaví ho zřejmě připravila o životní sen, makat ale nepřestává

Muži

Aktivisté a někteří rodiče transgenderových dětí si stěžují, že vláda se v návrhu zákona drží příliš zpátky.

Připomínky jsou ovšem i opačného rázu, a to například od některých feministických sdružení. Ta tvrdí, že nový zákon podkopá postavení žen a rozmlží koncept biologického pohlaví.

Maďarsko zakázalo registraci změny pohlaví

Evropa

Pokud zákonodárci nakonec kontroverzní normu schválí, připojí se Španělsko k hrstce zemí, které svým občanům dávají plnou svobodu identifikovat se s jakýmkoli pohlavím bez nutnosti lékařských posudků a zákroků.

Žádosti o úřední změnu pohlaví navíc musí úřady podle zákona vyhovět rychle, podle agentury AP nejpozději do čtyř měsíců. Pokud si žadatel rozhodnutí rozmyslí, lze jej během půlroční lhůty vzít snadno zpět. Poté už musí o věci rozhodnout soudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám