Hlavní obsah

Ve Skotsku vyhráli volby separatisté, labouristé pohořeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EDINBURGH

V pátek večer byly zveřejněny definitivní výsledky skotských parlamentních voleb. Ve Skotsku vyhrála Skotská národní strana (SNP), která chce vyhlásit referendum o odtržení Skotska od Británie. Její vítězství je ale velice těsné, uvedla BBC. Britská vládní labouristická strana premiéra Tonyho Blaira utrpěla ve volbách předpokládané ztráty.

Článek

"Labouristé si už nikdy nebudou myslet, že mají právo vládnout od Boha," poznamenal šéf skotských nacionalistů Alex Salmond. Hlasy ubyly Tonymu Blairovi i v obecních volbách v Anglii a Walesu, ale šéf labouristů zůstává v klidu, prý nejde o pohromu. Podle BBC mají labouristé v Británii celkem 27% hlasů, konzervativci 40% a liberární demokrati 26%.   

Hlasování do skotského parlamentu provázely problémy. Volební komise napočítala v pětimiliónové zemi na 100 000 neplatných voličských hlasů. Mnoho voličů zmátlo současné hlasování do místních zastupitelstev, problémy byly také s elektronickým hlasováním. Komentátor BBC Nick Robinson označil v té souvislosti čtvrteční noc za "špatnou pro labouristy a ještě horší pro demokracii". Situaci bude zkoumat nezávislá komise.

Volební neúspěch by mohl znamenat Blairův odchod

Britské listy ve čtvrtek informovaly o tom, že Tony Blair v případě drtivé porážky ve volbách rezignuje na funkci předsedy vlády a vzdá se i poslaneckého mandátu. Tisk se odvolával na informované zdroje z Westminsteru. Labouristický vůdce si prý začne budovat novou kariéru v byznysu nebo jako mezinárodní mírový emisar na Blízkém východě či v Africe. V jeho volebním obvodu, v Sedgefieldu v hrabství Durham, by se pak musely urychleně konat doplňovací volby.

Downing Street sice zprávy o Blairově odchodu z Dolní sněmovny popřel, vládní mluvčí byl ale zdrženlivější, čímž spekulace ještě přiživil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám