Hlavní obsah

Ve Francii zjištěn další případ úniku uranu

– PAŘÍŽ

Francouzský výrobce jaderných technologií Areva zjistil v závodě v jihovýchodní Francii další starý případ úniku uranu do okolního prostředí, druhý za posledních několik týdnů. Vláda proto nařídila prověřit z hlediska bezpečnosti všechny jaderné provozy a elektrárny v zemi. Ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo však ujistil veřejnost, že nic zvláštního se neděje.

Článek

Podle něj dochází ve francouzském jaderném průmyslu každý rok ke 115 podobným "drobným anomáliím", které nepředstavují žádné ekologické ani zdravotní riziko. Francie je největší evropský výrobce jaderné energie a její spotřeba elektřiny je na jádru závislá asi z 80 procent.

Francouzský úřad pro jadernou bezpečnost vyslal k novému případu úniku na závodě v Romans-sur-Isere tým expertů. Areva oznámila, že k úniku došlo před několika lety při poškození podzemní trubky přepravující tekutý uran a že její technici vadnou trubku uzavřeli.

Počátkem června Areva sdělila, že jí uniklo 30 000 litrů tekutiny obsahující přírodní neobohacený uran ze závodu v jaderném středisku Tricastin u Avignonu na jihovýchodě země. Kapalina se dostala do půdy a do řeky.

Areva je vlajkovou lodí francouzské jaderné energetiky a vedle výroby technologií pro výrobu jaderné energie se zabývá i obohacováním uranu a nakládáním s jaderným odpadem.
Incident v Tricastinu dostal na sedmibodové stupnici havárií na jaderných zařízeních hodnocení jedna, druhé nejnižší po nule. O stejné hodnocení Areva úřad požádala i v případě posledního zjištěného úniku.
Úřad pro jadernou bezpečnost však Arevu kritizoval za to, že o prvním zjištěném úniku nedostatečně informovala a neuplatnila uspokojivá bezpečnostní opatření. Areva poté pro Tricastin jmenovala nového bezpečnostního manažera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám