Hlavní obsah

Ve Francii demonstrovaly tisíce lidí. Policie použila i slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Tisíce lidí se po celé Francii zapojily do tradičních prvomájových demonstrací, jejichž požadavkem byla sociální spravedlnost a zrušení vládního plánu na snížení dávek v nezaměstnanosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Paříži zasahovala proti demonstrantům slzným plynemVideo: Reuters

 
Článek

V Paříži se odborářského protestu účastnili mimo jiné pracovníci ze sektorů obzvláště zasažených pandemií covidu-19 a členové hnutí tzv. Žlutých vest, které před třemi lety spustilo mohutnou vlnu protivládních demonstrací.

V Paříži, Lyonu, Nantes, Lille, Toulouse a dalších francouzských městech se konalo na 300 demonstrací, uvedla agentura Reuters. Protesty se odehrávaly z velké části v souladu s předpisy omezujícími shromažďování, demonstranti většinou nosili roušky a dodržovali rozestupy.

Francie potrestá generály za dopis Macronovi

Evropa

Většina akcí byla poklidná, v Lyonu však policie musela rozehnat skupinu asi 200 lidí házejících dělobuchy. V Paříži bylo v potyčkách s anarchisty zatčeno 17 osob, policisté navíc museli použít slzný plyn.

Shromáždění se zúčastnil také lídr krajní levice Jean-Luc Mélenchon a krajně pravicová vůdkyně Marine Le Penová, kteří oba hodlají vyzvat prezidenta Emmanuela Macrona v prezidentských volbách v nadcházejícím roce. Mélenchon v Lille řekl, že si přeje, aby „pracující třída mohla žít beze strachu z nezaměstnanosti“.

Le Penová v Paříži položila věnec k soše Johanky z Arku, kterou její strana používá coby nacionalistický symbol.

Protestovali i Turci

Na 100 lidí bylo zatčeno na prvomájovém pochodu na istanbulské náměstí Taksim, který se uskutečnil navzdory plošnému lockdownu v Turecku. Policie náměstí uzavřela a zabránila organizátorům demonstrace přednést tam projevy a položit věnce, uvedla agentura DPA s odvoláním na turecká média. Demonstrace se konaly i v Ankaře a dalších tureckých městech.

Francie začne uvolňovat protikoronavirová opatření

Koronavirus

Náměstí Taksim má pro prvomájové manifestace v Turecku zvláštní důležitost, neboť v roce 1977 právě tam neznámí odstřelovači zahájili palbu do půlmilionového davu demonstrantů. Zemřelo tehdy 34 lidí.

V Turecku začala kvůli rostoucímu počtu nakažených ve čtvrtek platit koronavirová uzávěra. Až do 17. května mohou lidé vycházet z domu jen v nezbytných případech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám