Hlavní obsah

Ve Finsku útočil osmnáctiletý Maročan, zaměřoval se na ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turku/Helsinky
Aktualizováno

Muž, který ve finském Turku zabil dva lidi a osm dalších zranil, je z Maroka a má osmnáct let. Do země přišel loni a požádal o azyl. I další čtyři zadržení jsou z Maroka. Útok finská policie vyšetřuje jako trestný čin teroristických vražd. Podle policie Maročan útočil především na ženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník zabil v centru finského Turku dva lidiVideo: Reuters

 
Článek

Informace o útocích na ženy je nová, zatím nebyla zveřejněna identita obětí, jen národnost. Podle nepotvrzených zpráv je šest z osmi zraněných ženského pohlaví. Mrtví jsou Finové, mezi zraněnými jsou občané Británie, Švédska a Itálie. Napadení jsou ve věku od 15 do 67 let. Tři zranění stále zůstávají v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Od pátku se spekulovalo o teroristickém útoku, protože útočník křičel Allahu akbar, což je zachycené na videu. V sobotu policie oznámila: „Čin byl vyšetřován jako vražda, ale během noci jsme získali další informace, které ukazují, že jde o trestný čin teroristických vražd.”

Policie zatím nezveřejnila plnou identitu hlavního podezřelého, původně ho pouze popsala jako „mladého muže cizího původu“ a uvedla, že spolupracuje s finskou imigrační službou. Pak oznámila, že se jedná o osmnáctiletého Maročana, který přišel do země v roce 2016 a požádal o azyl.

Zadržen byl hned po útoku. Policie jej postřelila.

V noci na sobotu finská policie zadržela pět dalších lidí, uvedla agentura AFP. Čtyři zůstali ve vazbě. Na dalšího člověka byl vydán mezinárodní zatykač.

Další zadržení

„Uskutečnila se razie a nyní máme ve vazbě šest lidí, hlavního podezřelého a pět dalších,“ řekl AFP detektiv Markus Laine z finského národního vyšetřovacího úřadu. „Vyšetřujeme roli těchto pěti dalších lidí, ale zatím si nejsme jisti, zda s ním mají něco společného. Vyslechneme je a pak budeme moci říci více. Ale byli v kontaktu s hlavním podezřelým.“

Foto: Reuters

Finští policisté nad zadrženým útočníkem

Razie byla podle agentury AAP podniknuta poté, co policie našla bílý Fiat Ducato spojovaný s útokem. Policisté zasáhli v bytě majitele vozu na předměstí Varissuo.

„Hlavního podezřelého jsme ještě nemohli vyslechnout kvůli jeho zdravotnímu stavu,“ uvedl Laine. Útočník zatím leží v nemocnici na jednotce intenzivní péče, má prostřelené stehno. [celá zpráva]

V červnu finská zpravodajská služba Supo zvýšila hrozbu teroristického útoku z nízké na zvýšenou, což je druhý stupeň na čtyřstupňové škále. Varovala, že stouplo riziko útoku Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám