Hlavní obsah

Varšava znovu bouří protesty proti zákazu potratů. Nemocnice už zákroky odmítají nyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve Varšavě v pondělí pokračovaly bouřlivé pouliční protesty proti zpřísnění zákona o interrupcích. Poláci se odmítají smířit s nálezem tamního ústavního soudu, který zpochybnil právo na potrat i v případě vážných vývojových vad plodu. Policie během demonstrací zadržela několik lidí včetně fotografky, kterou později s omluvou propustila. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pondělní demonstraci proti zákazu potratů ve Varšavě došlo k potyčkám s policiíVideo: AP

 
Článek

Protestující v pondělí na některých místech Varšavy blokovali dopravu, další demonstrovali před ministerstvem školství. Šéf resortu Przemyslaw Czarnek totiž podle nich pohrozil učitelům potrestáním za podporu demonstrací proti potratovému zákonu.

Někteří demonstrující se připoutali k bráně ministerstva, jedna žena se k ní podle agentury AP přilepila a policistům trvalo hodinu ji od brány oddělit. Poté ji odvezla sanitka.

Spor o potraty otřásá Polskem

Evropa

Poláci demonstrují ve Varšavě a dalších městech od 22. října, kdy ústavní soud označil za protiústavní tu část zákona o potratech, která dovoluje přerušení těhotenství i v případě vážných vývojových vad plodu. Na interrupci z tohoto důvodu v minulých letech připadalo 98 procent legálních potratů v Polsku. Podle kritiků znamená rozhodnutí soudu prakticky zákaz interrupcí, jejíž provádění upravoval již tak jeden z nejpřísnějších zákonů v Evropě.

(Ne)závislý ústavní soud

Ústavní soud je sice formálně nezávislý, prakticky je ale v rukou vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Ta protestující odmítá vyslyšet a dál si trvá na svém. Ministr školství Przemyslaw Czarnek například prohlásil: „Braňme nás před ideologií LGBT a přestaňme poslouchat ty slabomyslnosti o nějakých lidských právech nebo nějaké rovnosti. Ti lidé nejsou rovní normálním lidem a přestaňme konečně s tou diskusí.“ Vládnoucí strana je rovněž kritizována za čím dál tvrdší zásahy policie vůči protestům, píše Reuters.

Nález ústavního soudu sice dosud formálně nevstoupil v platnost, nemocnice už ale prakticky od jeho vyhlášení odmítají přijímat pacientky, které chtějí potrat z vážných zdravotních důvodů podstoupit a měly by na to mít stále právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám