Hlavní obsah

V Turecku vyšetřují smrt novináře českého původu

– Istanbul

Turecká policie vyšetřuje úmrtí 57letého amerického novináře a filmaře Andreho Vltcheka s českými kořeny, který zemřel v úterý ráno během cesty autem do Istanbulu. Informoval o tom turecký deník Daily Sabah.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Smrt novináře, který se narodil v Rusku českému otci a rusko-čínské matce, podle listu prokuratura vyšetřuje jako „podezřelé úmrtí”.

Podle tureckých médií cestoval Vltchek se svou manželkou pronajatým autem se dvěma řidiči ze severotureckého města Samsun do Istanbulu, kde ho ráno po příjezdu před hotel chtěla manželka probudit, ale zjistila, že je mrtvý. Jeho tělo bylo převezeno do ústavu forenzní medicíny a istanbulský prokurátor zahájil vyšetřování.

Válečný zpravodaj a investigativec

Vltchek byl investigativní žurnalista a podle agentury AP informoval i z oblastí válečných konfliktů, například ze Sýrie, Iráku či Rwandy. Procestoval stovku zemí a psal články pro různá média, včetně německého magazínu Der Spiegel či britského deníku The Guardian.

Vltchek vydal také řadu knih, z nichž některé vyšly i česky, například Západní terorismus: Od Hirošimy k dronové válce, v níž diskutuje s americkým levicovým filozofem Noamem Chomskym, či knihu Impérium lže.

Natočil také několik krátkých dokumentární filmů, mimo jiné o zemětřesení v Chile v roce 2010, nebo o somálských běžencích v největším uprchlickém táboře na světě v keňském městě Dadaab.

Na svých stránkách se Vltchek charakterizoval mimo jiné jako spisovatel, filozof, filmař, investigativní novinář i revolucionář a světoběžník, který bojuje proti západnímu imperialismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám