Hlavní obsah

V Tatrách záchranáři pátrají po českém turistovi

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Záchranáři v Nízkých Tatrách od pátku pátrají po českém turistovi. Jeho kamarád dorazil z hřebene do chaty, druhý muž ale nepřišel. Muži bivakovali v horách, pak se rozešli a na smluvené místo dorazil jen jeden z nich.

Článek

V pátek večer dorazil na Chatu Magurka vyčerpaný český turista, který sestoupil z hřebene Nízkých Tater. Za ním měl dorazit i jeho kamarád. Ten však nedorazil a členové Horské záchranné služby (HZS) po něm neúspěšně pátrali po celou sobotu. Pátrání bude pokračovat v neděli.

Zachráněný turista záchranářům řekl, že ze čtvrtka na pátek plánovali přespat v útulně pod Chabencem, ale do večerních hodin nedokázali dorazit na místo. Rozhodli se proto bivakovat na jižní straně hřebene. V pátek ráno se turisté rozešli s tím, že se setkají na Magurce. Tam už druhý turista nedorazil. Náčelník HZS Michal Matoš označil za nepochopitelné, že se dvojice v krajně nepříznivém počasí rozešla.

Záchranáři našli místo, kde oba bivakovali, ale druhého turistu se jim nepodařilo najít kvůli špatným povětrnostním podmínkám. Na hřebenech Nízkých Tater byla mlha, foukal silný vítr a teplota se pohybovala kolem -14 stupňů. Na akci se zúčastnilo asi 20 záchranářů, kteří se pohybovali v oblasti zvýšeného lavinového nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám