Hlavní obsah

V srbském dole explodoval metan. Osm horníků je mrtvých, 20 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V dole Soko na jihovýchodě Srbska explodoval v pátek kolem čtvrté ráno metan, píše tisková agentura Tanjug. Část dolu se po výbuchu zřítila. Na místě zemřelo osm horníků, dalších 20 jich utrpělo zranění, uvedl Rodoljub Zivadinovič, šéf kliniky ve městě Aleksinac. V době neštěstí bylo ve směně 49 havířů, uvedlo vedení dolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na místě zasahuje několik záchranářských týmů, zranění jsou převáženi do Alekšinské všeobecné nemocnice,“ dodal Zivadinovič.

Nejmladší obětí exploze je 31letý horník, naopak nejstarší obětí je muž ročník 1963.

Většina zraněných má mnohočetné zlomeniny, zatím nejsou informace o tom, že by utrpěli popáleniny.

Stanice RTS s odkazem na neoficiální informace uvedla, že po explozi zůstalo v šachtě uvězněno na 20 horníků. Zatím se podařilo na povrch dostat 10 horníků, napsal server Novosti.

Stanice N1 s odvoláním na podnikové odbory uvedla, že bilance osmi zemřelých je konečná a že všichni zranění již byli dopraveni na povrch.

V dole Soko se těží hnědé uhlí od roku 1908. jedno z největších důlních neštěstí se stalo v roce 1998, kdy nastala exploze a zahynulo 29 horníků. V roce 1974 také explodoval metan a zahynulo tehdy 15 horníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám