Hlavní obsah

V Severním moři se po srážce potopila loď převážející auta

– Rotterdam • Aktualizováno
Právo, Novinky, aš, PM

Trajekt Baltic Ace převážející automobily se ve středu večer potopil v Severním moři poblíž nizozemského pobřeží. Na palubě bylo 24 členů posádky. Čtyři lidé zemřeli, dalších 13 bylo zachráněno ze člunů. Sedm lidí se podle BBC pohřešuje.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní loď Baltic Ace

Článek

"Můžeme potvrdit, že byla nalezena čtyři těla a třináct lidí bylo zachráněno," sdělil mluvčí pobřežní stráže Marcel Oldenburg listu Guardian.

Další mluvčí holandské pobřežní stráže Peter Verburg uvedl, že posádka lodě spustila záchranné čluny a z nich je vyzvedl vrtulník. Panují ale obavy, že pohřešovaní na nich nebyli. Problémem je, že se loď potopila velmi rychle.

Pátrání po pohřešovaných bylo v jednu hodinu v noci kvůli silnému větru a vysokým vlnám přerušeno.

"Šance najít někoho živého se prakticky rovná nule," řekl mluvčí záchranářů Kees Brinkan a poukázal na ledovou vodu v moři. Jak ale zdůraznil: "Stále doufáme, že je najdeme."

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Z 24 členů posádky lodi Baltic Ace, kterou spustili na vodu v roce 2007 v loděnici v Gdyni, bylo 11 Poláků včetně kapitána, který neštěstí spolu s pěti dalšími Poláky přežil a leží v nemocnici v Ostende.  Dva Poláci zahynuli a tři jsou mezi nezvěstnými. Posádku dále tvořili Bulhaři, Ukrajinci a Filipínci, uvedla polská televize s odvoláním na tajemníka polského velvyslanectví v Haagu Janusza Wolosza.

Loď Baltic Ace dlouhá 148 metrů se srazila se 134 metrů dlouhou kontejnerovou lodí Corvus J asi 65 kilometrů od pobřeží jižního Nizozemí. Baltic Ace plula pod bahamskou vlajkou a převážela auta z belgického Zeebrugge do finského města Kotka.

Kyperský Corvus J plul ze Skotska do belgických Antverp. Dvanáctičlenná posádka se pokouší loď zachránit. "Je vážně poškozená, ale nehrozí, že by se potopila," řekl Verburg.

BBC připomněla, že místo nehody se nachází asi 100 kilometrů od nejvytíženějšího evropského přístavu Rotterdam a lodí se v jeho okolí většinou vyskytuje mnoho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám