Hlavní obsah

V Saské Kamenici se po nedělní vraždě pořádají hony na cizince, vláda to odsuzuje

– Berlín/Saská Kamenice • Aktualizováno

Německá vláda v pondělí odsoudila hony na cizince, které v Saské Kamenici (Chemnitzu) pořádá ultrapravice po vraždě, která se tam v neděli odehrála. Do ulic vyšli lidé včetně neonacistů, kteří protestovali proti migraci a útočili na cizince. Do noční hádky, při které byl zabit Němec a dva další byli zraněni, měli být zapleteni cizinci. Oběť měla údajně hájit ženu před obtěžováním, ale to se nepotvrdilo.

Foto: Willnow Sebastian, ČTK

Policejní auta v centru Saské Kamenice.

Článek

„Takovéto nepokoje, hony na lidi, kteří vypadají odlišně, nebo pokusy šířit nenávist na ulicích, neakceptujeme,“ řekl podle týdeníku Der Spiegel mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Federální vláda je podle něj „co nejsilněji“ odsuzuje.

Podle Seberta policie usilovně pracuje na tom, aby případ vyšetřila a pachatele postavila před spravedlnost. „Tak, a ne jinak, se v právním státě postupuje v případě trestných činů,“ zdůraznil vládní mluvčí.

V Saské Kamenici se v neděli po vraždě Němce konaly dva protesty proti migraci. I když policie ještě neřekla, kdo je z útoku podezřelý, přiznala jen, že do hádky byli zapleteni i cizinci.

Foto: Willnow Sebastian, ČTK

Policie v centru Saské Kamenice

Na prvním shromáždění po poledni pokojně demonstrovalo sto lidí. Další protest kolem 16.30 ale svolala ultrapravicová skupina fotbalových výtržníků Kaotic Chemnitz pod heslem „Pojďme společně ukázat, kdo vládně městu,“ uvedl týdeník Focus. Na toto shromáždění přišlo asi osm set lidí. Část z nich přitom útočila na cizince.

Byli mezi nimi i neonacističtí hooligans z malé, asi padesátičlenné skupiny New Society, známých také jako NS Boys, kteří mají od roku 2006 zakázaný vstup na stadióny kvůli propagaci nacistické NSDAP.

Žádné informace k vraždě

Policie zatím k vraždě z nedělního brzkého rána neposkytla žádné nové informace. Kolem třetí hodiny došlo k hádce ve skupině asi deseti lidí z různých zemí. Během hádky byli pobodáni tři Němci ve věku 33, 35 a 38 let. Pětatřicetiletý muž pak v nemocnici následkům zranění podlehl.

Policie zadržela dva lidi ve věku 22 a 23 let. O jejich národnosti nic neuvedla, přesto se rychle začaly šířit spekulace.

Zjišťuje, zda byli do hádky skutečně zapojeni. Nepotvrdila ani zprávy místního listu Freie Presse, že byla zajištěna vraždedná zbraň, která měla být za scénou, kde se konaly oslavy 875. výročí založení města. Ty byly po tragédii ukončeny. [celá zpráva]

Policie popřela, že by důvodem incidentu bylo obtěžování ženy cizinci: „Není žádný důkaz, že konfliktu předcházelo obtěžování.“ Varovala i před spekulacemi v médiích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám