Hlavní obsah

V Rusku neexplodovala střela, ale jaderný reaktor, tvrdí norský odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad severním Ruskem nevybuchla raketa, byl to atomový reaktor, tvrdí norský expert na jadernou bezpečnost Nils Bøhmer. Opírá se o analýzu složení mraku po incidentu, k němuž došlo 8. srpna u Severodvinsku. Ve vzduchu byly zjištěny izotopy barya, stroncia a lanthanu, což jsou štěpné produkty s krátkou životností, jež podle něj mají jasný původ v řetězové reakci.

Foto: Profimedia.cz

Ponton zničený při výbuchu v Bílém moři na snímku pořízeném ruským důstojníkem i přesto, že armáda přísně zakázala vstup do oblasti.

Článek

„Přítomnost látek pocházejících z rozpadu, jako je baryum či stroncium, pochází z jaderné řetězové reakce. Je to důkaz, že to, co explodovalo, byl jaderný reaktor,“ řekl Bøhmer serveru The Barents Observer.

Vědec, který stojí v čele norského jaderného výzkumu a vývoje a působí též v komisi pro uskladnění vyhořelého paliva z uzavřených norských výzkumných jaderných reaktorů, se opírá o pondělní zprávu ruské agentury Rosgidromet. Ta odhalila složení mraku, který se v oblasti začal po incidentu šířit. Šlo stroncium 91, baryum 139, baryum 140 a lanthan 140.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé ruského Severodvinska měří radiaciVideo: AP

Podle Bøhmera by takový koktejl izotopů s krátkou životností nebylo možné najít, pokud by šlo jen o explozi náporového motoru na kapalné palivo, jak tvrdí Rusko.

Izotop stroncia se usazuje v kostech

Nehoda si vyžádala sedm obětí. Některá média přinesla informace, že v oblastní nemocnici v Archangelsku, kde se léčili zranění po výbuchu, zapečetili vše, čeho se dotkli, a lékaři museli podepsat závazek o mlčenlivosti. Také lékaři, kteří ošetřovali zraněné, se měli podle serveru Dvina Segodňa podrobit vyšetření ve specializovaných centrech pro výzkum důsledků onkologických a biofyzikálních chorob.

Radioaktivní izotop stroncia je nebezpečný tím, že se usazuje v kostech místo vápníku a je potenciálním zdrojem vzniku rakovinného bujení.

Je to v normě, tvrdí Rusko

Rosgidromet zdůraznil, že radiační situace v Severodvinsku a Archangelsku je stabilizovaná a v normě. Po incidentu úřady přiznaly zvýšený výskyt radioaktivity, ale nebylo jasné, jaké prvky měly uniknout. Stav, kdy byla radioaktivita až 16násobně vyšší, měl být jen přechodný a úroveň měla rychle klesnout. Přesto byl na měsíc uzavřen provoz ve Dvinském zálivu.

Spekuluje se, že se na severu Ruska testovala nová střela s plochou dráhou letu Burevestnik, jež má mít jaderný pohon. Objevily se i spekulace, že mohlo jít o test nového podmořského dronu Poseidon, který má mít taktéž jaderný pohon.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám