Hlavní obsah

V řeckých městech se rozhořely pouliční války

Právo, DPA, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

V neděli ještě zesílily prudké nepokoje, které v ulicích řeckých měst vyvolal sobotní incident, při němž policista v Aténách zastřelil patnáctiletého chlapce. Masivní střety byly nejtěžší za poslední čtvrtstoletí. Ministr vnitra nabídl demisi, premiér ji nepřijal.

Článek

Nepokoje propukly poté, co skupinka asi 30 mladíků začala v sobotu v aténské čtvrti Exarchia, známé jako útočiště anarchistů a uživatelů drog, házet kamení po policejním autu. Podle policejního prohlášení vystřelil jeden z policistů varovný výstřel, který zasáhl do břicha patnáctiletého chlapce. Ten po převozu do nemocnice zemřel.

Sedmatřicetiletý policista podle řecké televize tvrdí, že z jeho zbraně vyšly jen varovné výstřely, jeden z nich však "zabloudil“ do nešťastníka.

"Byla to vražda“

Očití svědci však uvedli, že se mládež s policisty pohádala a policista vystřelil přímo ve směru chlapce. "Vypálil tři rány do jeho hrudi. Byla to chladnokrevná vražda,“ prohlásil jeden svědek.

Při následujících protestech davy mladých za pokřiku "Vrazi v uniformě!“ převracely a zapalovaly popelnice, zničily desítky aut a rozbíjely okna a výkladní skříně.

:. Policejní jednotky zasahují proti demonstrantům v Aténáchfoto: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Policie proti nim zasahovala slzným plynem. Výtržníci zničili v centru desítky obchodů a poškodili na 17 bank, bylo evakuováno několik restaurací a zastavena doprava. Protestovalo se také na severu země v Soluni, Komotini a Ioannině, ale i na ostrovech Kréta a Korfu.

V Aténách protestovalo 5000 lidí 

Střety demonstrantů s policií pokračovaly v neděli, kdy se v hlavním městě i v Soluni odehrály protestní pochody k velitelství městské policie. Podle agentury Reuters v metropoli policie proti asi pěti tisícům demonstrantům, kteří házeli zápalné lahve a jiné předměty, použila slzný plyn.

Agentura AP uvedla, že doposud bylo v hlavním městě zraněno 24 policistů, šest výtržníků skončilo v policejní cele. Primátor Atén Nikitas Kaklamanis oznámil, že slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, které se včera mělo konat v centru města, bude odloženo.

:. Kvůli řádění protestujících v ulicích Atén musely zasahovat speciální jednotky.foto: ČTK/AP/Petros Giannakouris

V Soluni v neděli manifestovalo na 1200 lidí, rebelové zaútočili také na radnici, dvě policejní služebny, na několik bank a přenosové vozy řeckých televizí.

Prozatímní bilance
pět zraněných policistů a 14 demonstrantů
šestnáct výtržníků policie zatkla
protestující poškodili 22 bank a 62 obchodů

Ministr vnitra nabídl demisi

"Chci vyjádřit svou bolest nad incidentem a především nad smrtí mladého chlapce,“ prohlásil ministr vnitra Prokopis Pavlopulos, který nabídl kvůli incidentu rezignaci, tu ovšem premiér Kostas Karamanlis nepřijal.

V souvislosti s případem byli podle ministra postaveni mimo službu dva policisté, kteří jsou nyní vyšetřováni. Podle agentury AFP byli dokonce zatčeni. "Dojde k exemplárnímu trestu a přijmeme opatření, aby se taková věc již neopakovala,“ dodal. Podle vyjádření policie je to poprvé od roku 1985, co policista v Řecku zastřelil nezletilou osobu.

To, že demonstrace mají násilný průběh, je v zemi poměrně běžné, píše AP. Anarchisté často útočí na banky, prodejny aut a vozidla s diplomatickými značkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám