Hlavní obsah

V Řecku zapálili zlatý důl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Desítky maskovaných žhářů pronikly v neděli do budovaného zlatého dolu na severu Řecka. Pomocí Molotovových koktejlů a tekutých hořlavin pachatelé zapálili stroje, vozidla i zásobníky. Důl má být otevřen v roce 2015 a čeká se, že vytvoří pracovní příležitosti v chudém regionu Chalkidiki, napsala BBC.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do areálu budovaného dolu proniklo po půlnoci asi padesát lidí, uvedli hasiči a policisté. Žhářský útok podle nich způsobil značné škody na strojích, zařízení i automobilech. Policie v souvislosti s útokem zatkla 27 lidí, které však posléze pustila.

Proti dolu protestují ochránci životního prostředí, podle nichž mohou vzniknout nenapravitelné škody, protože dojde k odlesňování a znečištění vzduchu a podzemní vody arsenem, rtutí a olovem. O oblast pak ztratí zájem turisté a na těžbu doplatí i zemědělci.

Místní obyvatelé se snaží zastavit projekt už od roku 2011, kdy řecká vláda povolila společnosti Hellenic Gold spadající pod kanadskou Eldorado Gold, začít v oblasti kopat. V lednu stovky odpůrců dolu protestovaly v ulicích Atén.

V Chalkidiki se po staletí těžilo zlato a další minerály. Ministerstvo energetiky a přírodních zdrojů uvedlo, že jsou v oblasti zásoby kovů ve hodnotě 20 miliard eur, které nemůže nechat nevytěžené.

Reklama

Výběr článků

Načítám