Hlavní obsah

V Řecku hoří národní park. Kvůli požárům evakuovali už stovky turistů

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini.

Foto: Panagiotis Balaskas, ČTK/AP

Požár na řeckém ostrově Lesbos

Článek

Řecké úřady za 24 hodin zaznamenaly 141 požárů, ty nejrozsáhlejší jsou aktuálně u parku Dadia v regionu Východní Makedonie a Thrákie, který sousedí s Tureckem, na Peloponésu a také na ostrově Lesbos. Tam se oheň dostal až k pláži oblíbeného letoviska Vatera, evakuovat se musely stovky turistů.

Požár v oblasti národního parku Dadia postupuje už čtvrtým dnem, v sobotu se kvůli němu evakuovali obyvatelé vesnice Dadia. Práci hasičům ztěžuje vítr, který neustále mění směr, a také vysoké teploty. Ty by v neděli v Řecku mohly místy vystoupit až na 42 stupňů a vlna veder má trvat ještě nejméně týden.

Foto: Panagiotis Balaskas, ČTK/AP

Požár na řeckém ostrově Lesbos

Oheň v národním parku znepokojuje ochránce přírody, protože už zničil pozorovatelnu dravých ptáků a blíží se k budovám správy parku. Šéf prefektury Evros Dimitris Petrovits agentuře AMNA řekl, že ochrana zvířat je prioritou a že pro zraněné živočichy vznikne dočasná záchranná stanice.

Kam utéct před vedrem? Rada nad zlato

Domácí

Lesní požáry se nedaří zkrotit ani v oblasti u hranic Slovinska a Itálie. Italské úřady v sobotu nařídily evakuaci tří stovek lidí z obce Savogna d'Isonzo u slovinských hranic, protože se obávají rozšíření požáru ze slovinské zalesněné oblasti Kras.

V oblasti Kras už hoří deset dní a nasazeno je 1100 hasičů, kterým pomáhá 140 vojáků, stovky dobrovolníků i kolegové ze zahraničí. Ti se aktuálně soustředí na na horu Trstelj a vesnici Renče, která leží asi deset kilometrů jižně od města Nova Gorica, uvedla agentura STA. V sobotu tam hasiče navštívil ministr obrany Marjan Šarec, který řekl, že ve vzduchu už jsou všechna dostupná hasicí letadla a že pomáhají i stroje z Rakouska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Srbska a Rumunska.

Mluvčí hasičů Robert Okorn v neděli řekl, že situace v noci byla o něco klidnější než v předchozích dnech a že nad ránem dokonce pršelo. „Déšť ale příliš nepomohl, protože všechno hned zase rychle vysychá,” uvedl.

Požár v Českém Švýcarsku se rozšířil. Evakuovali turisty ze soutěsek

Krimi

Ve Španělsku se v posledních několika dnech podařilo většinu požárů dostat pod kontrolu, dál ale hoří například na ostrově Tenerife, kde už plameny zničily přes 2000 hektarů porostu. Skoro 600 obyvatel z obce La Guancha a okolních vesnic na severu ostrova se muselo evakuovat. Nasazeno je na 150 hasičů, kteří se ale obávají předpovědí, podle kterých by měly teploty v dalších dnech stoupnout až k 38 stupňům.

V pevninském Španělsku bude ještě mnohem tepleji, podle meteorologické služby Aemet by v neděli teploty v oblastech na jihu země, například v Andalusii, mohly vystoupat k 45 stupňům. Absolutní teplotní rekord padl ve Španělsku před rokem v srpnu, kdy bylo ve městě Montoro 47,4 stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám