Hlavní obsah

V Rakousku zemřel český jeskyňář

Vídeň

Český speleolog, který se vážně zranil v Rakousku u hory Hochstadl, je po smrti. Sdělili to v úterý záchranáři, kteří se k muži, jenž v jeskyni uvázl, po mnoha hodinách dostali.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osmačtyřicetiletý český badatel se v jeskyni u hory Hochstadl nedaleko východoštýrského Mariazellu zranil v pondělí kolem 23. hodiny. Ještě stihl požádat o záchranné lano, pak se ovšem zřítil z výšky zhruba 20 až 30 metrů.

Pomoc přivolal jeho rakouský kolega, který z jeskyně sám vystoupal, informovala v úterý odpoledne agentura APA.

Do záchrany se zapojily desítky lidí

V úterý bylo do záchranné akce nasazeno zhruba 70 lidí a dva vrtulníky. Přímo do jeskyně byly vyslány dva pětičlenné týmy, které se k muži pomalu propracovávaly. Museli rozšířit některé úzké průchody.

Když se k němu dostali, konstatovali, že už je po smrti. Zřejmě zemřel hned po dopadu nebo záhy po něm. Měl poranění hlavy, uvedl Gerhard Rieglthalner z horské policie. Vyzvedávání těla potrvá nejméně do úterní půlnoci, uvedli záchranáři pro web Südtirol News.

Čech i Rakušan měli podle dostupných informací značné speleologické zkušenosti. Od soboty v jeskynním systému o délce 10,7 kilometru zkoumali nové chodby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám