Hlavní obsah

V Polsku má soudce jmenovat ministr spravedlnosti, který je generálním prokurátorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Tisíce Poláků vyšly v neděli do ulic kvůli kontroverzní reformě soudního systému, která byla v sobotu po divoké debatě schválena v Senátu. Dává poslancům a ministrovi spravedlnosti, který je generálním prokurátorem, právo dosazovat soudce bez konzultací se soudními kruhy. Protestující pohrozili blokádou parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti změně soudnictví byla namířena i proti ministru spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi

Článek

Vláda zákon hájí jako potřebný, protože je soudnictví prolezlé korupcí a slouží jen elitám. Zákon ještě musí podepsat prezident Andrzej Duda, který jej ale neplánuje vetovat.

Konzervativci z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) rovněž předložili návrh zákona, který by umožnil vyměnit všechny soudce nejvyššího soudu, až na výjimky vybrané ministrem spravedlnosti. PiS již před časem ovládla ústavní soud, i když se i kvůli tomu dostala do sporu s Evropskou komisí. Kontroluje také prokuraturu.

Soudce nejvyššího soudu Włodzimierz Wróbel řekl BBC, že se zavedením tohoto zákona skončí v Polsku nezávislé soudy: „Jsou to politici a ministr spravedlnosti, který je současně generálním prokurátorem, kdo budou vybírat soudce nejvyššího soudu.“ Zmínil, že nejvyšší soud je nejen vrchním arbitrem ve všech soudních sporech, ale také v případě voleb.

Lídr opoziční strany Grzegorz Schetyna označil zákon za puč.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro

Naopak ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, který je současně generálním prokurátorem, reformu chválí, protože je podle něj stávající systém jmenování soudců nedemokratický: „Chceme ukončil korporatismus a dodat tam kyslík demokracie, protože Polsko je demokracie postavená na vládě zákona ne soudco-kracie.“

Protestní demonstrace 

Největší demonstrace se konala ve Varšavě před budovou parlamentu, kde se podle policejních údajů sešlo 4500 lidí. Organizátoři uvádějí deset tisíc osob. Část protestujících se vydala k sídlu prezidenta. Tak jich dorazila asi stovka. Účastníci pohrozili blokádou parlamentu, ke které se letos už jednou uchýlili. Od devíti večer se má konat řetěz světla u budovy Nejvyššího soudu.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Budova nejvyššího soudu

Další demonstrace se koná v Krakově, kde se sešlo několik set osob.

Účastníci protestů skandují Demokracie a Ústava, ústava. Kromě polských vlajek a praporů EU jsou vidět i duhové vlajky sexuálních menšin. Jeden byl podle listu Gazeta Wyborcza zadržen.

Reklama

Výběr článků

Načítám