Hlavní obsah

V Osvětimi ukradli nápis Arbeit macht frei

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvětim

Nápis "Arbeit macht frei" nad vstupní branou areálu bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi byl v noci na pátek odcizen, uvedl server Gazeta.pl. Muzeum již bránu opatřilo kopií historického nápisu.

Článek

Krádež byla oznámena v 5:50 hodin. Mluvčí krakovských policistů Dariusz Nowak řekl televizi TVN24, že tabuli někdo z jedné strany odšrouboval a z druhé odtrhl. Policie v současnosti vyslýchá svědky. 

"Je to velmi smutné. Zloději buď nevěděli, kde jsou, anebo, a to je ještě horší, to věděli, ale nezastavilo je to před krádeží v místě, kde byly celkem nedávno zavražděny statisíce nevinných lidí," řekl polskému rádiu TOK FM mluvčí osvětimského muzea Jarek Mensfelt.

Ukradený nápis muzeum okamžitě nahradilo kopií, kterou opatřilo již v roce 2006, kdy originál procházel rekonstrukcí. Písmena pro nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) vznikla v zámečnické dílně jednoho z vězňů, Jana Liwacze. Na tabuli je obrácené písmeno B, což bylo interpretováno jako výraz odporu proti nacistům.

Stejný nápis se objevil také na vstupních branách několika dalších německých koncentračních táborů, včetně Terezína. Po válce se stal jedním z nejvýznamnějších symbolů systému nacistických lágrů.

V osvětimském táboře během druhé světové války zemřelo přes milión lidí, 90 procent tvořili Židé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám