Hlavní obsah

V Nizozemsku hrozí zatopení vesnic vodou z moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Na severu Nizozemska nařídili v pátek evakuaci osmi set lidí ze čtyř vesnic. Po bouři Andrea hrozí protržení hráze a zatopení oblasti mořskou vodou. Oblast stejně jako další velká část Nizozemska leží pod úrovní moře. Lidé příkazu uposlechli a svá obydlí opustili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nizozemsku hrozí protržení hrázeVideo: Reuters

 
Článek

"Hrozí protržení jedné z hrází, a to v délce kolem 100 metrů. Pokud se tak stane, bude zaplavena celá oblast. Voda by dosáhla výšky asi 1,5 metru," upřesnil mluvčí policie nedalekého města Groningen Gert Blokzijl.

V nebezpečí jsou vesnice Woltersum, Wittewierum, Ten Boer a Ten Post, které leží asi 15 kilometrů východně od Groningenu.

Silné lijáky v posledních dnech v Nizozemsku zvedly hladinu vody v odvodňovacích kanálech.

"Nejvážnějším problémem je to, že se nám nedaří odvádět vodu k moři, protože vítr vane od moře do vnitrozemí. Vše se vyřeší, pokud vítr změní směr," vysvětlil mluvčí Blokzijl.

Čtvrteční evakuace

Na severozápadě Nizozemska byla již ve čtvrtek kvůli hrozbě protržení jiné hráze evakuována asi stovka lidí a stovka hospodářských zvířat z 60 domů a statků kolem obce Tolbert. Hráz nakonec vydržela, ale samotné lijáky zatopily dvě stovky hektarů půdy.

Nizozemsko je přímořský stát v severozápadní Evropě na pobřeží Severního moře a téměř polovina země leží pod úrovní mořské hladiny.

V prvních dnech ledna pršelo v zemi stejně silně jako v minulých letech za celý leden, uvedl nizozemský meteorologický ústav. Od úterý sužuje zemi také vichr o rychlosti až 110 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám