Hlavní obsah

V Německu zuří boj pohřebních služeb, neštítí se ani únosu nebožtíků

Berlín

V německém pohřebnictví zuří tvrdý konkurenční boj, firmy často sahají k těžko uvěřitelným krokům. Například unášejí zesnulé a posléze kontaktují příbuzné a dohadují se s nimi na podmínkách kremace. Upozornil na to deník Frankfurter Rundschau, podle něhož největší rivalita mezi pohřebními ústavy panuje v hlavním městě Berlíně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ačkoli postup charlottenburské firmy odporuje nařízením, řídí se konkurenční boj berlínský pohřebních ústavů často svými nepsanými zákony, konstatuje Frankfurter Rundschau. V německé metropoli zemře průměrně přes 80 lidí denně, o možnost je pochovat nebo nechat zpopelnit ale soutěží dvakrát tolik firem.

"Clara Schöningová zemřela před třemi hodinami, teď je její tělo pryč. Mrtvola byla unesena. Pozůstalí byli obratem informováni o tom, že jejich matka a babička byla unesena pohřební službou." Takto na základě soudního protokolu líčí Frankfurter Rundschau údajně ne ojedinělý případ, který se v Berlíně stal před dvěma roky. S ohledem na její rodinu změnil list pouze jméno oběti.

Únosce, pohřební služba ve čtvrti Charlottenburg, ještě týž den kontaktoval rodinu a chtěl se s vnučkou domlouvat, jaký pohřeb si přeje. Ta se ale nedala, vybrala už jinou firmu a společně s ní únosce zažalovala.

Firmy si konkurují i cenami a kvůli tomu, aby je mohly srazit, dělají ne úplně pochopitelné kroky. Nebožtíky po obřadu odvážejí na kremaci buď do České republiky, kde jsou tyto služby levnější, nebo do 200 kilometrů vzdálené Míšně, kde je nejlacinější krematorium.

Mrtvých v hlavním městě od roku 2000 ubývá, podnikatelé v oboru ale přibyli. Cena pohřbu je v průměru v přepočtu 64 000 korun. Pro rodiny je taková suma vysoká, podnikatelé tedy konkurují především cenou.

Diskont rakví

Mezi takové patří Hartmut Woite a jeho firma Sargdiscount, což v překladu znamená diskont s rakvemi. Ty se nechává vyrábět v zahraničí a na zpopelnění vozí nebožtíky do Česka, kde kremace vyjde výrazně levněji než v Německu. Woite tak prý zařídí pohřeb za třetinu ceny než u konkurence.

"Ostatní prodávají k předraženým rakvím často ještě také rukojeti, které pro zpopelnění v krematoriu nejsou vůbec potřeba," vysvětluje. Za jeho obchodnický přístup k pohřbívání se u kolegů netěší dobré pověsti, což ho ale netrápí. "Něco negativního o mně vyprávět musejí. Jinak by jejich svět přeci nebyl v pořádku," směje se tomu Woite.

Na podobnou strategii vsadilo i krematorium v Míšni, ležící nedaleko Drážďan. Speciální technika zde umožňuje rychlé zpopelňování a odbavení více zakázek. Měsíčně jich tu mají okolo 1000. "Jsme nejrychlejší krematorium v Německu. Kdo dnes přijde, je zítra v urně," tvrdí podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung vedoucí zařízení Jörg Schaldach.

Lepší technika, více kremací

Jedna kremace se vším všudy zde stojí 188,90 eura (zhruba 4830 Kč), zatímco konkurence si podle Schaldacha účtuje od 219 do 800 eur (5600 až 20 400 Kč). Ceny v Míšni jsou tak podle něj srovnatelné s těmi v nedalekém Česku.

Tamní krematorium se proto stalo vyhledávaným cílem "turistiky s nebožtíky", jak Němci nazývají často daleké převozy těl zesnulých k levnějšímu zpopelnění. Podle Schaldacha přivážejí na východ Německa své mrtvé pohřební služby z Bavorska i vzdálenějšího Dolního Saska, či dokonce z Hamburku na severu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám