Hlavní obsah

V Německu zadrželi tři běžence z Iráku, plánovali teroristický útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie zadržela ve středu ráno tři běžence z Iráku, které podezřívá, že chtěli v Německu podniknout teroristický útok. Uvedl to web týdeníku Der Spiegel, podle něhož je zadrželi příslušníci federální spolkové kriminální policie BKA v okrese Dithmarschen ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Státní zástupce obvinil Shahina F. a Hershe S., že připravovali násilný čin proti bezpečnosti státu, a Raufa S., že jim pomáhal.

Podle zjištění vyšetřovatelů si trojice stáhla z internetu návod na výrobu bomby a začala získávat ze silvestrovských rachejtlí černý prach.

Bezpečnostní zdroje ale uvedly, že muži s přípravou útoku daleko nepostoupili. Po pokusech s černým prachem začali uvažovat o použití zbraní, které měl sehnat Rauf S., jenže se jejich pořízení ukázalo příliš nákladné. Shahin F. pak zvažoval i útok pomocí auta. Získal řidičský průkaz.

Motivoval je islamistický radikalismus. Jeden z podezřelých měl říci, že chtěli zasáhnout „co nejvíce nevěřících, ale žádné děti”.

Útok začali připravovat až poté, co přišli na podzim 2015 do Německa. Je možné, že jim někdo radil přes aplikaci Telegram.

Reklama

Výběr článků

Načítám