Hlavní obsah

V Německu zadrželi podezřelého tuniského radikála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Německá policie ve středu ráno zahájila rozsáhlou razii ve spolkové zemi Hesensko. Zadržela 36letého Tunisana podezřelého z verbování islamistů a rozbila přitom síť salafistů. Cílem je zadržet 16 osob podezřelých z přípravy teroristického útoku, uvedla prokuratura ve Frankfurtu nad Mohanem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při razii v Hesensku zadržela německá policie podezřelého TunisanaVideo: Reuters

 
Článek

Podle generální prokuratury je Tunisan zadržený ve Frankfurtu nad Mohanem podezřelý, že od srpna 2015 působil jako verbíř a podporovatel Islámského státu. Vybudoval kolem sebe síť spolupracovníků ve věku mezi 16 a 46 lety, uvedly web týdeníku Der Spiegel a agentura DPA.

Německá prokuratura podle webu Local uvedla, že muž byla zapleten i do atentátu v tuniské muzeu Bárdá, při kterém v březnu 2015 zahynulo 23 lidí. V souvislosti s „plánováním a uskutečněním” tohoto atentátu po něm pátrala i tuniská policie. Podle tuniských úřadů se účastnil také napadení města Bin Kardán u hranic s Libyí loni v březnu, při kterém zahynulo 13 příslušníků bezpečnostních složek a sedm civilistů.

Tunisan už byl loni ve vydávací vazbě. Protože ale Tunisko nedodalo potřebné dokumenty ve stanovené lhůtě, musely ho německé úřady na počátku listopadu propustit. Poté ho však až do dnešního zadržení nepřetržitě sledovaly.

Příprava v rané fázi

Co se týká přípravy atentátu, měla být teprve v rané fázi a zatím ještě nebyl vybrán terč útoku.

Razie se uskutečnila ve Frankfurtu, Offenbachu a Wiesbadenu. Policisté prohledali 54 bytů, obchodů a mešit. Do akce bylo nasazeno 1100 policistů, sdělil hesenský ministr vnitra Peter Beuthe. Potvrdil, že se při akci podařilo „rozbít rozsáhlou salafistickou síť”.

Zásah v Berlíně

Už v úterý večer zadržela tři osoby ve věku 21, 31 a 45 let podezřelé z terorismu policie v Berlíně. Jak uvedla ČTK, chtěli se podle vyšetřovatelů připojit k radikálním islamistům, kteří bojují v Sýrii a Iráku.

Všichni tři muži navštěvovali stejnou mešitu v berlínské čtvrti Moabit, kam chodil i pachatel prosincového teroristického útoku v Berlíně, Tunisan Anis Amri. Berlínská radnice se chystá spolek provozující mešitu v Moabitu zakázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám