Hlavní obsah

V Německu začal soud se zakladatelem zkrachovalého řetězce Schlecker

Berlín

V Německu začal v pondělí za velké pozornosti médií soudní proces se zakladatelem zkrachovalého německého řetězce drogerií Schlecker. Dvaasedmdesátiletý Anton Schlecker čelí obvinění z úmyslného bankrotu a hrozí mu až deset let vězení. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Pool, Reuters

Anton Schlecker u německého soudu

Článek

Schlecker podle prokuratury před bankrotem přesunul stranou majetek v hodnotě přes 20 miliónů eur (540 miliónů korun), který by jinak připadl věřitelům. Také prý falšoval zprávy o finanční situaci podniku. Schleckerův právní zástupce označil obvinění za nepodložená.

Prokuratura tvrdí, že Schlecker z peněz, které by příslušely věřitelům, použil mimo jiné milión eur na renovaci bydlení svého syna Larse a 800 tisíc eur na dary pro svá vnoučata. Spolu se Schleckerem sedí na lavici obžalovaných jeho žena Christa a děti Meike a Lars, a to kvůli údajnému napomáhání k bankrotu.

Firma působila i v Česku

Společnost Schlecker byla kdysi největším řetězcem drogerií v Evropě a působila rovněž v Česku. Začátkem roku 2012 však vyhlásila platební neschopnost. V důsledku jejího bankrotu přišlo o práci zhruba 25 tisíc lidí.

Řetězec Schlecker měl v Německu před vyhlášením platební neschopnosti více než 5000 poboček. V České republice firma vlastnila 142 prodejen, které v srpnu 2012 převzala firma p.k.Solvent. Ta zastřešuje největší českou síť drogerií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám