Hlavní obsah

V Německu soudí migranta, který brutálně znásilnil a zavraždil studentku

Freiburg
Aktualizováno

Za přísných bezpečnostních opatření začal v úterý v německém městě Freiburg proces s migrantem, který loni na podzim znásilnil a následně zavraždil 19letou studentku. Ostře sledované jednání je naplánováno na 16 jednacích dní. Celkem má být vyslechnuto 45 svědků a desítka soudních znalců. Rozsudek by měl padnout nejdříve v prosinci.

Foto: Profimedia.cz

Husajn K. (vpravo) přichází do jednacího sálu zemského soudu ve Freiburgu.

Článek

Freiburský zemský soud má přednostně rozhodnout o tom, zda údajný Afghánec Husajn K. má být souzen jako mladistvý, či nikoli. Mladý muž totiž po zadržení loni v prosinci tvrdil, že mu bylo v době činu 16 let, ale následné znalecké posudky dospěly k názoru, že mu bylo nejméně 21. [celá zpráva]

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

Místo, kde bylo nalezeno tělo mrtvé studentky

Husajn K. už před soudem připustil, že německým úřadům o svém věku lhal. „Bylo mi 18 let, ale věděl jsem, že s nezletilými se lépe zachází a mohou žít v domově pro mládež. Tak jsem řekl, že je mi 16 let,“ uvedl.  

Matku miluji nadevše

Husajn K. tvrdí, že v Afghánistánu má ještě dva bratry, sestru a matku. Otec, původně rolník, se prý stal vojákem a v roce 2010 padl v bojích s tálibánci.

Pochybnosti ovšem panují i o jeho původu. Husajn K. v úterý u soudu přiznal, že žil také v Íránu.

S rodinou se podle svých slov mladík stýkal. „Hovořili jsme spolu přes Skype nebo počítač jednou dvakrát týdně,“ řekl. Na otázku, jaký vztah ho pojí s matkou, řekl: „Moje matka je pro mě nejdůležitější člověk.“ Potvrdil, že je muslim, nechtěl ale sdělit, zda šíita, nebo sunnita. „Chtěl jsem změnit náboženství,“ sdělil pouze.

V případě usvědčení mu bude jako dospělému hrozit až doživotní vězení. Pokud by byl souzen jako mladistvý, mohl by dostat maximálně patnáctiletý trest.

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

Fronta před zemským soudem ve Freiburgu, kde začal proces s vrahem 19leté studentky.

Muž je podle soudu obžalován z vraždy a zvlášť brutálního znásilnění. Loni v říjnu přepadl mladou ženu, která se v noci na kole sama vracela ze studentského večírku, a znásilnil ji. Dívku v bezvědomí hodil do místní řeky Dreisam, kde ji následujícího rána našla utonulou běžkyně. [celá zpráva]

„Pokud by pachatel nehodil oběť do řeky, Maria L. by ještě dnes žila,” konstatoval u soudu státní zástupce Eckart Berger.

Lhostejný výraz

Podle informací německých médií byl obviněný k soudu přiveden za mimořádných bezpečnostních opatření okolo 9.15. Na sobě měl džíny a vínovou mikinu. Prvních pětačtyřicet minut Husajn K. působil znuděným dojmem.

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

Husajn K., kterého v německém Freiburgu soudí za znásilnění a vraždu 19leté studentky.

Pohled upíral především do země a na otázky svého obhájce odpovídal stručně a lhostejně. Obhájce poté požádal o vyloučení veřejnosti, čímž podmínil, že bude Husajn K. vypovídat. Soud jeho žádosti vzhledem k právu na ochranu soukromí vyhověl.

Důkazů je dostatek

Policie po nálezu těla zavražděné studentky rozjela rozsáhlou pátrací akci. Vyslechla na 1400 lidí a občany oslovovala také prostřednictvím internetu.

Klíčovou stopou se stala černá šála nalezená v řece, policisté díky videozáznamu z tramvaje zjistili, že jistý mladík se stejnou černou šálou se pohyboval krátce před činem zhruba kilometr od místa vraždy. Podezřelého se podařilo dopadnout zhruba sedm týdnů po vraždě.

Husajn K. přišel podle údajů německých úřadů do země bez dokladů v listopadu 2015. Úřady tehdy ale nevěděly, že ho řecký soud poslal na deset let do vězení za těžké ublížení na zdraví, když na ostrově Korfu shodil 20letou ženu z útesu.

Prvních osm měsíců, které strávil ve Freiburgu, Husajn K. chodil do školy, ale měl problémy se soustředěním. „Osm měsíců jsem kouřil hašiš, pil alkohol a bral heroin,“ řekl na vysvětlenou.

Tragické pochybení Řeků 

Soud ho za dobré chování již v roce 2015 propustil na podmínku. Když ji ale porušil a nehlásil se pravidelně úřadům, nevyhlásilo Řecko mezinárodní pátrání, a v Německu tak neměl o jeho předchozím pobytu za mřížemi v jiné členské zemi EU nikdo ani tušení. Sám Husajn K. tvrdí, že pochází z Afghánistánu.

Případ v Německu vyvolal značné pobouření a na odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatele se mezi lidmi vybral v přepočtu zhruba milión korun.

Také o zahájení procesu byl velký zájem. Podle serveru Focus.de stáli lidé už dvě hodiny před zahájením projednávání před zemským soudem frontu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám