Hlavní obsah

V Německu se rodí strana požadující konec eura

– Berlín
Novinky, rei

S přetrvávajícími potížemi ekonomik států eurozóny se šíří nálady proti společné měnové unii nejen v jejích jižních státech, ale už i v samotném středu. V Německu vzniká nové politické uskupení nazvané Alternative für Deutschland. Neklade si žádný menší cíl než konec eura. Podle průzkumu pro týdeník Fokus je ochoten takové straně dát svůj hlas každý čtvrtý německý volič.

Foto: Profimedia.cz

Znak eura před sídlem Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

„Demokracie se rozpadá. Na vůli lidí se nikdo neptá a není v parlamentu zastoupena. Vláda připravuje voliče o jejich hlasy prostřednictvím dezinformací, vyvíjí tlak na ústavní orgány jako parlament a ústavní soud a činí dalekosáhlá rozhodnutí ve výborech, které nemají žádnou demokratickou legitimitu,” uvádí se v prohlášení.

Alternative für Deutschland si proto přeje „ukončení eura“. Nahradit by ho měly národní měny či měny menších celků, než je 17členná eurozóna. Iniciativa požaduje také konec pomocného fondu pro zadlužené země měnové unie.

Dilema z poválečné dominance

Podobné nálady a hnutí nejsou v Evropě neobvyklé, většinou však za nimi stojí extrémní pravice či populisté. Vznik Alternative für Deutschland ale podpořila řada předních ekonomů a zástupců akademické obce. Jejím hlavním iniciátorem je profesor makroekonomie Bernd Lucke, který byl 33 let členem strany křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové, než před dvěma lety odešel na protest proti pomáhání zadluženým zemím.

Německo navíc stálo s Francií na počátku vzniku myšlenky společné měny evropských zemí a je ekonomickým dynamem eurozóny, s nímž unie stojí a padá.

Hlavní německé strany jsou stále pro zachování eura, i když se jim nelíbí nutnost finančně vypomáhat zemím, jako je Řecko. Euroskeptické hlasy tlumí mimo jiné obavy, aby Němci nebyli v reminiscenci na nacismus viněni z nacionalismu a přezíravé dominance.

Zástupci Alternative für Deutschland mají v plánu zaregistrovat hnutí jako politickou stranu v polovině dubna. Není jasné, zda bude moci kandidovat v podzimních volbách, k tomu ho musí podpořit nejméně 2000 lidí v každé spolkové zemi. Podle průzkumu agentury TNS-Emnid pro týdeník Fokus je ale 26 procent Němců ochotno podpořit svým hlasem stranu, která by měla v programu konec eura.

Anketa

Jaký je váš postoj k eurozóně?
Měla by být zachována.
8,3 %
Měla by skončit a země by se měly vrátit k národním měnám.
85,1 %
Měla by ji nahradit jiná unie s menším počtem ukázněných členů.
6,6 %
Celkem hlasovalo 2372 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám