Hlavní obsah

V Německu navrhují změnu hymny kvůli vyváženosti pohlaví

Berlín

Neobvyklý návrh přichází z německého ministerstva pro rodinu, které vede sociální demokracie (SPD). Vládní zmocněnkyně pro rovnoprávnost Kristin Roseová-Möhringová chce změnit slova v hymně, aby byla genderově vyváženější, napsal server deníku Die Welt. Šanci na úspěch ale návrh zřejmě nemá, kromě mnoha poslanců je proti také kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Profimedia.cz

Budova kancléřství v Berlíně. Ilustrační foto

Článek

Změnu navrhuje v interním dokumentu sepsaném k nadcházejícímu Mezinárodnímu dni žen, napsal list Bild am Sonntag. Z dokumentu vyplývá, že místo slova otčina (Vaterland) by se mělo používat neutrální vlast (Heimatland), slovo bratrsky (brüderlich) by mělo nahradit slovo odvážně (couragiert).

Roseová-Möhringová v dokumentu připomíná, že podobné změny v hymnách už dříve provedli v Kanadě či Rakousku.

Kanadští poslanci rozhodli, že zmizí slova opěvující "syny" a místo nich budou Kanaďané zpívat o "všech z nás".

V Rakousku se z "bratrských sborů" staly "jásavé sbory". Alpská republika podle nové podoby hymny už také není vlastí "velkých synů", ale "velkých dcer a synů". Slovo otčina v rakouské státní písni zůstalo zachováno.

Německou národní hymnou je třetí sloka Písně Němců (Das Lied der Deutschen). Autorem textu je August Heinrich Hoffmann von Fallersleben a melodie pochází z Císařské písně (Kaiserlied) z roku 1797, kterou složil Joseph Haydn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám