Hlavní obsah

V Německu i Rakousku zabily bouřky dva lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV/CURYCH

Prudké bouře postihly ve středu večer a ve čtvrtek dopoledne centrální Švýcarsko a různé oblasti Německa. V Německu dva lidé zemřeli a několik bylo zraněno. Stejný počet obětí hlásí Rakousko, ve Švýcarsku byla těžce zraněna jedna osoba. Na Slovensku vítr převrátil kamión. Jiné problémy má Rumunsko, sužují ho nebývalá vedra, jimž v posledním týdnu podlehlo 19 osob.

Článek

Následek středeční bouře v Kasselu v centrálním Německu. Foto: ČTK/AP

Ve spolkové zemi Dolní Sasko zabil blesk třiatřicetiletého česače jahod v poli. V Bádensku-Württembersku zahynul muž při zřícení cirkusového stanu připravovaného pro rockový festival. Před bouřkou se schoval do auta, vichřice však stan strhla a jeden ze stožárů na vůz spadl a rozdrtil jej. Dva další lidé byli při zřícení stanu těžce zraněni.

Bouřky v centrálním Švýcarsku napáchaly značné materiální škody. Foto: ČTK/AP

Voda odnášela i auta. Foto: ČTK/AP

Blesk zapálil v Bádensku-Württembersku statek, škody dosáhly miliónu eur (asi 28 miliónů Kč). Meteorologové napočítali jen v této spolkové zemi na 8000 blesků za den. Vichřice dosahovala rychlosti až 131 kilometrů za hodinu, vyvracela stromy a zatarasovala jimi silnice a železniční tratě. V některých regionech se po průtrži mračen vylily potoky ze břehů a zaplavovaly obce a továrny. Také v Bavorsku blesky způsobily několik požárů.

Obyvatelé švýcarského Grossu likvidují následky středečních bouří. Foto: ČTK/AP

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem muselo kvůli počasí zrušit 140 startů a přistání, další byly zpožděny. Postižena byla i železnice, když blesk vyřadil ovládání výhybek na jednom z nádraží města.

Ve Švýcarsku silný vítr rozbořil jeden dům. V kantonu Schwyz podle agentury AFP tak silné bouřky nebyly zaznamenány několik desítek let.

Rovněž v Rakousku přívaly vody zaplavovaly sklepy a silnice, které blokovaly také padlé stromy a sesuvy zeminy a kamení. Také tam zahynuly dvě osob.

Bouřky vyvracely stromy. Foto: ČTK/AP

Problémy způsobily bouře i na Slovensku. V Bratislavě vichřice převrhla kamión na Přístavním mostě, v řadě míst vyvrátila stromy. Například na dálnici D2 směrem do Česka popadané stromy zastavily dopravu.

V Rumunsku hrozí čtyřicetistupňová vedra

Rumunsko zase sužují vedra, která si vyžádala 19 lidských životů za sedm dní. Podle meteorologů se teploty vyšplhaly na pětileté maximum. Zejména na jihu země panují teploty až 35 stupňů Celsia. Do soboty se má nadále oteplovat, rtuť teploměrů by se mohla v Bukurešti vyšplhat až ke 40 stupňům. Teplota by se tak dostala na rekordní úroveň za posledních 90 let.

Úřady ve větších městech po celé zemi nechaly postavit více než 60 stanů, kde je poskytována lékařská pomoc. Kolemjdoucí si tam také mohou vyzvednout vodu.

Očekává se, že horké počasí poznamená v Rumunsku celé léto. Zřejmě to bude mít negativní dopad na úrodu obilovin a na produkci vodních elektráren.

Reklama

Výběr článků

Načítám