Hlavní obsah

V německém Hesensku se mohou neočkovaným uzavřít supermarkety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlak na neočkované se v Německu zvyšuje. V Hesensku se mohou nyní obchodníci rozhodnout, zda budou uplatňovat pravidlo tří potvrzení (očkování/prodělání nemoci/test). Anebo do svého obchodu budou pouštět pouze očkované a ty, kteří covid-19 v posledním půlroce prodělali. Takzvané pravidlo dvou potvrzení mohou začít uplatňovat i supermarkety, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Deník připomíná, že je tímto rozhodnutím překročena červená linie. V supermarketech dosud neexistovala žádná omezení, aby k základním službám měli všichni přístup.

Uplatnění pravidla dvou potvrzení v praxi znamená, že supermarkety se mohou rozhodnout a neočkovaným se uzavřou.

Očkování nebo negativní testy. Rakousko a Německo chystají adventní trhy

Zahraniční

Samotná zemská vláda zřejmě ví, jak dramatické by byly důsledky režimu 2G, pokud by byla tato povinnost plošně zavedena, proto doufá, že obchody toto nebudou implementovat.

„Předpokládáme, že tato možnost se nebude využívat denně a že ji firmy nebudou využívat pravidelně,“ řekl hesenský premiér Volker Bouffier (CDU).

Zpřísnění pravidel ale dopadá také na neočkované pracovníky nemocnic. Ti se musejí dvakrát týdně nechat testovat, od 11. října si testy platí sami. Spolková vláda k tomuto datu ukončila bezplatné testování.

Německo přestane neočkovaným proplácet testy i ušlou mzdu za karanténu

Koronavirus

Bouffier s ohledem na ukončení bezplatného testování chce, aby se lidé nechali očkovat. Hesensko zatím prochází podzimním nárůstem počtu nakažených koronavirem relativně dobře.

„Přesto se nesmíme nechat ukolébat. Největší ochrana je očkování. Je to nekomplikované, nebyrokratické a bezplatné,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám