Hlavní obsah

V Moskvě zastřelili plukovníka, který zavraždil čečenskou dívku

Novinky,
Moskva

Neznámý vrah v pátek zastřelil v centru Moskvy plukovníka Jurije Budanova, který byl v roce 2003 odsouzen na deset let do vězení za uškrcení osmnáctileté Čečenky. Propuštěn byl v lednu 2009, což pobouřilo aktivisty za lidská práva, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Jurij Budanov na archivním záběru

Článek

Plukovník byl zastřelen ve 12:30 moskevského času (10:30 SELČ) na Komsomolském prospektu, když vycházel z budovy notářství. Podle některých verzí k němu vrah přiběhl a střelil ho zblízka, podle jiných střílel z auta. Útočník vypálil šest ran, z nichž čtyři zasáhly hlavu. Zatím není jasné, zda vrah měl společníky; posádka vozu zřejmě na oběť čekala několik minut.

"Střelec uprchl z místa činu ve voze Mitsubishi Lancer světlé barvy, které bylo posléze nalezeno částečně shořelé. Uvnitř vozu se našla pistole s tlumičem," řekl podle ČZK mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Vůz nyní zkoumají kriminalisté, stejně jako záznamy z pouličních kamer.

Za druhé čečenské války Budanov velel gardovému tankovému pluku. Odsouzen byl za únos a vraždu 18leté čečenské dívky Elzy Kungajevové v březnu 2000. Budanov se k vraždě přiznal, ale tvrdil, že tak prý učinil v zuřivosti při výslechu, neboť se domníval, že dívka patří k čečenským povstalcům. Podle příbuzných oběti však unesenou dívku zaškrtil poté, co ji znásilnil.

Vojenský soud původně důstojníka zprostil obžaloby s tím, že zabíjel v nepříčetnosti. Ale tento verdikt nejvyšší soud zrušil a v červenci 2003 byl plukovník uznán vinným z únosu a vraždy. Soudy také zbavily Budanova důstojnické hodnosti a vyznamenání za statečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám