Hlavní obsah

V Moldavsku odhalili tajnou továrnu na vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavská policie odhalila tajnou továrnu, která vyráběla nelegální kopie sovětských vrtulníků Kamov Ka-26. V úterý o tom informoval server Balkan Insight. Stroje se pašovaly do zemí bývalého Sovětského svazu či Afriky.

Foto: Profimedia.cz

Helikoptéra Ka-26

Článek

Moldavská prokuratura pro boj s organizovaným zločinem a policejní vyšetřovatelé v úterý uvedli, že uzavřeli ilegální výrobnu ve městě Criuleni na východě země při řece Dněstr.

"Za posledních několik měsíců policie zdokumentovala nelegální aktivity dobře organizované skupiny lidí, která se soustředila na výrobu vrtulníků," sdělilo v prohlášení ministerstvo vnitra s tím, že víceúčelové lehké helikoptéry byly určeny na export do zemí bývalého SSSR.

Policie při zátahu objevila více než deset vrtulníků v různých fázích rozpracování. Všechny byly vyráběny bez potřebných povolení a dokumentace o původu použitých součástí i vybavení.

Zakázka pro Zimbabwe

List Komsomolskaja pravda s odvoláním na informované zdroje uvedl, že stroje měly být přepraveny na Ukrajinu. Odtud měly následně putovat do Afriky, konkrétně do Zimbabwe, kde údajně žádná dokumentace není vyžadována.

Většina z těch, kteří jsou podezřelí z organizace nelegální výroby, podle úřadů pochází ze separatistické Podněsterské republiky. Ta je tvořena úzkým pásem země při východním břehu řeky Dněstr, většinově je obydlena etnickými Rusy a vojensky ji podporuje Moskva. Oblast bývá rovněž označována za centrum organizovaného zločinu.

Státní zastupitelství zahájilo vyšetřování nejméně dvou lidí, kteří podle něj měli v úmyslu stroje propašovat z Moldavska. V případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám