Hlavní obsah

V Missouri po 42 letech osvobodili nespravedlivě vězněného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý po více než dvaačtyřiceti letech za mřížemi propustili v americkém Kansas City muže neprávem odsouzeného za trojnásobnou vraždu. Dnes 62letý Kevin Strickland byl odsouzen v roce 1979, tedy ve svých dvaceti letech. Po celou dobu tvrdí, že s vraždami z roku 1978 nemá nic společného. Nyní se konečně dočkal spravedlnosti, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kansasu propustili po 42 letech z vězení muže omylem odsouzeného za tři vraždyVideo: KMBC, AP

 
Článek

Po čtyřech desetiletích nespravedlivého věznění už Strickland odsouzený na 50 let bez možnosti předčasného propuštění nejspíš ani nedoufal.

O osvobozujícím verdiktu se dozvěděl z televize. Jeho spoluvězni okamžitě propukli v jásot, očištěný vězeň tomu zprvu vůbec nemohl uvěřit.

„Už jsem si nevěřil, že tenhle den někdy přijde,“ popsal své první dojmy čerstvě propuštěný Afroameričan na vozíku. Poděkoval také svým obhájcům a všem, kdo mu po celé ty roky věřili, že je nevinen.

Děti týrali hlady a drželi je v řetězech. Soud v USA poslal manžele do vězení na doživotí

Amerika

Barva jeho pleti mohla sehrát v odsouzení svou roli. V porotě, která ho v roce 1979 soudila, byl jediný černoch. On jediný hlasoval pro zproštění. Marně.

Jako jediný pádný důkaz přitom obžaloba předložila svědeckou výpověď ženy, která Stricklanda, jenž tvrdí, že na místě střelby vůbec nebyl, identifikovala. To stačilo a stačilo to i porotě v odvolacím soudu, která už byla čistě bělošská, upozornila BBC.

Spletla jsem se, přiznala klíčová svědkyně. Pozdě

K předmětné střelbě došlo 25. dubna 1978 při loupežném přepadení domu v Kansas City. Zasaženi střelbou od skupiny osob byli čtyři lidé.

Tři zemřeli, jediná přeživší svědčila proti Stricklandovi. Jiné přímé důkazy obžaloba neměla a nemá. A když se teď obhajobě podařilo svědectví zpochybnit, odsouzený se mohl dostat na svobodu.

Foto: Profimedia.cz

Osvobozený Kevin Strickland.

Stricklandovi obhájci napadli fakt, že svědkyně, která ho znala z dřívějška, nejprve o jeho přítomnosti na místě činu vůbec nemluvila. Později se rozvzpomněla.

Po vynesení rozsudku ale svou výpověď znovu zpochybňovala. Přiznala, že udělala chybu.

Odškodnění nedostane

Jedná se o případ nejdéle nespravedlivě vězněného člověka v historii státu Missouri.

Na odškodnění ale nejspíš právo mít nebude. Místní právní řád počítá s odškodným pouze v případě, že se odsouzeného podaří očistit na základě DNA.

Podle amerického národního registru zproštěných viny je Stricklandův případ zároveň sedmým nejdelším v historii USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám