Hlavní obsah

V Maďarsku propustí zdravotníky, kteří se nenechali očkovat

– Budapešť
Právo, ivi

Maďarští zdravotníci, kteří se do minulého týdne nedali očkovat proti covidu-19, budou ze zdravotnictví propuštěni. Podle deníku Népszava se to bude týkat několika stovek zdravotníků, kteří vakcinaci odmítají. O povinném očkování zdravotníků rozhodla už v červnu vláda, termín stanovila na září.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mnozí čekali do poslední chvíle a jsou tací, kteří se dali očkovat pouze proto, aby si udrželi zaměstnání,” řekla listu předsedkyně zdravotnických odborů Adrienn Soósová.

Výjimku z očkování mají pracovníci ve zdravotnictví, kteří se prokážou potvrzením, že ze zdravotního důvodu nemohou vakcínu dostat. Každý pátý den se budou muset podrobit antigennímu testování.

Úplatné maďarské lékaře odvedli v poutech přímo z ordinace

Evropa

Odboráři poukázali na různý přístup ředitelů nemocnic v této otázce. „Ředitel nemocnice ve městě Eger měl například pohovor s každým pracovníkem a pokoušel se je přesvědčit, aby se dali očkovat. Tam, kde k takovým pohovorům nedošlo, budou zdravotníci odcházet ve větší míře,” dodala Soósová.

Jeden ze zdravotnických pracovníků se ve věci povinného očkování obrátil na ústavní soud. „Podání nemá odkladný účinek,” upozornila mluvčí maďarského ústavního soudu Georgina Szántóová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám