Hlavní obsah

V londýnském věžáku mi uhořela rodina, tvrdil muž. Lhal kvůli finanční pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie zadržela 52letého muže, který podle ní tvrdil, že při nedávném požáru věžáku Grenfell Tower v Londýně přišel o svou rodinu a střechu nad hlavou. Chtěl tak získat peníze a nové bydlení. Ve čtvrtek o tom informoval deník The Independent.

Foto: Toby Melville, Reuters

Grenfell Tower v plamenech

Článek

„Tvrdil, že ztratil manželku i syna, a pokusil se získat finanční podporu, protože prý přišel o veškerý majetek. Policejní vyšetřování začalo poté, co se v jeho tvrzeních objevily nesrovnalosti,“ citoval britský deník z policejního prohlášení. Policie jméno muže nezveřejnila.

Když se pak vyšetřovatelé začali vyptávat skutečných obyvatel domu, všichni se shodovali, že dotyčného v budově nevídali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhořelý dům Grenfell Tower ve čtvrtek ránoVideo: AP

Při dalším pátrání se navíc ukázalo, že muž nemá a neměl ženu ani děti a bydlí v Bromley, třicet kilometrů od místa neštěstí. Nyní ho namísto státní podpory a zbrusu nového bytu, který dostanou skuteční obyvatelé shořelého věžáku Grenfell Tower, čeká obvinění z pokusu o podvod.

„Utrpení způsobené té noci tolika rodinám a blízkým obětí je trýznivé. Lidé přišli o domovy a své drahé. Budeme velmi důsledně prošetřovat jakékoliv informace o komkoliv, kdo bude chtít vydělat na neštěstí druhých,“ varovala vyšetřovatelka Fiona McCormacková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na dohořívající budovu Grenfell TowerVideo: AP

Podle listu The Daily Mail londýnští detektivové nepředpokládají, že by šlo o organizovaný podvod. Muž prý jednal na vlastní pěst.

Požár zachvátil věžák Grenfell Tower v noci 14. června. Zemřelo nejméně 80 lidí, obětí je ale zřejmě víc. Podle policie nemusí být přesná bilance neštěstí známa ani do konce roku. [celá zpráva]

Plameny zničily 151 bytů v Grenfell Tower, ale i okolních domech. Oběti bydlely převážně ve 23 bytech mezi jedenáctým a třiadvacátým patrem.

Tragédie vyvolala velkou vlnu solidarity. Lidé přeživším hromadně nosili materiální pomoc a posílali peníze. Otevřela se také muslimská i křesťanská centra, kde obětem nabízeli potraviny a přístřeší. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám