Hlavní obsah

V Kosovu proběhly volby, provincie asi získá nezávislost

PRIŠTINA

Podle prvních odhadů vyhraje ve volbách v jihosrbské provincii kosovo Demokratická strana Kosova. Ta slíbila, že pokud dospěje k vítězství, zasadí se o nezávislost provincie. Sobotní volby se obešly bez vážnějších incidentů až na několik menších potyček.

Článek

V jihosrbské provincii Kosovo volili občané svoje zástupce do parlamentu a do obecních zastupitelstev. Albánci, kteří tvoří většinové obyvatelstvo, doufají, že nový zákonodárný sbor brzo odhlasuje nezávislost provincie. Brzký vznik státu dnes znovu slíbil Hashim Thaçi, předák Demokratické strany Kosova, jíž předvolební průzkumy připisovaly nejvíce hlasů. Proti nezávislosti je ale rozhodně místní stotisícová srbská menšina, která vesměs dnešní hlasování ignorovala.

V odpoledních hodinách se volební účast podle ústřední volební komise pohybovala kolem 30 procent a očekávalo se, že do večera se dostaví zhruba polovina z celkem půldruhého milionu voličů. Předběžné výsledky mají být oznámeny 19. listopadu.

Podle pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě se hlasovalo bez vážnějších incidentů. Jen v předvečer voleb někdo vhodil benzínovou bombu do domu srbského kandidáta do kosovského parlamentu, který se rozhodl bojkotovat výzvu Bělehradu a hlasování se účastnit.

Napětí bylo zřejmě nejhmatatelnější na severu Kosova, obývaném převážně Srby. V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, v jejíž severní části žije 40 000 Srbů a v jižní 80 000 Albánců, byla v srbské čtvrti otevřena jediná volební místnost, a to v albánském butiku. Další pak v mobilní buňce otevřela správa OSN, vyzývající místní Srby k účasti na hlasování.

:. Volby v Kosovu proběhly bez větších incidentů.

Všech 25 politických stran a uskupení, které se voleb v Kosovu účastnilo, má na budoucí vývoj provincie podobný názor a chce usilovat o nezávislost na Srbsku.

"Hlasovala jsem pro bezpečnější budoucnost, ale zázraky nečekám. Ráda bych se dočkala nezávislosti, i když si nemohu být jista, že se tak stane," řekla studentka Dea Mulaová. "Je jedno, koho jsem volil. Hlasoval jsem pro nezávislost, kterou si přejí všichni," řekl nezaměstnaný učitel Nerxhivan Dauti. "Mé hlasování je důležité, aby předvedlo mezinárodnímu společenství, že jsme na nezávislost připraveni," prohlásil pekař Hamze Krasniqi.

Více stran chce oddělení, vznikne asi koalice

Předáci soupeřících stran sice slibují nezávislost provincie, ale dosavadní, téměř dvouletá jednání s Bělehradem byla bezvýsledná. Další pokus, podniknutý tentokrát zprostředkovateli z Ruska, USA a Evropské unie, má skončit předložením závěrečné zprávy 10. prosince.

Z předvolebních průzkumů vyplývá, že z dnešních voleb zřejmě nevzejde jasný vítěz, a země se tak zřejmě dočká další koaliční vlády. Nejvíce hlasů může čekat Demokratická strana Kosova (PDK) Thaçiho. Pokud by toto uskupení skutečně zvítězilo, znamenalo by to první volební porážku pro dosud nejsilnější kosovoalbánskou stranu, Demokratický svaz Kosova (DSK), kterou po loňské smrti jejího tehdejšího předsedy Ibrahima Rugovy zmítají vnitrostranické spory.

Západ zatím vyčkává

Jednostranné vyhlášení nezávislosti by však hrozilo ztrátou podpory Západu, další odklady zase vyčerpáním trpělivosti a dalším výbuchem násilností.

Oblast Kosova, kde 90 procent obyvatel tvoří etničtí Albánci, je formálně součástí Srbska, od roku 1999 ji však spravuje mezinárodní společenství.

Obyvatelé Kosova od roku 1999 volili už potřetí; pokaždé místní Srbové na důraznou radu Bělehradu hlasování ignorovali, i když je jim a dalším menšinám v místním parlamentu vyhrazeno dvacet křesel.

Volby provázela zesílená bezpečnostní opatření. Přibližně 16.000 vojáků NATO, kteří bdí nad klidem v provincii v rámci operace KFOR od ukončení konfliktu mezi Srbskem a albánskými povstalci, bylo posíleno pro tuto příležitost o dalších 500 mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám