Hlavní obsah

V Kosovu přestaly kvůli pandemii vycházet všechny tištěné noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Až do března loňského roku vycházelo v Kosovu pět tištěných deníků, byť v malých nákladech. Jeden z nich, Koha Ditore, prodal asi 10 000 výtisků denně ve dnech, kdy se psalo o zajímavých událostech. Od začátku pandemie se však v Kosovu žádné noviny fyzicky netisknou, jsou pouze v on-line verzích, napsala agentura AP.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Pandemie byla „poslední kapkou, která bohužel učinila z Kosova jedinou zemi bez tištěných novin v Evropě, možná i šířeji,” říká novinář Imer Mushkolaj.

Šéfredaktor Koha Ditore Agron Bajrami by se rád k tištěné verzi vrátil: „Mnozí, spíše zřejmě starší generace, by chtěli číst tištěné noviny, aby se mohli dotýkat papíru. V tuto chvíli to ale není ekonomicky možné.”

Internetové noviny mají jiný obchodní model, než který testoval Koha Ditore. Deník svádí namáhavý boj o to, aby „vysvětlil lidem, že musejí platit za zprávy, které konzumují”, říká Bajrami.

Důsledek karantény

Byl to lockdown, který tisk novin v Kosovu ukončil. Celé měsíce byli lidé doma, nemohli na ulici, aby si koupili noviny, a úměrně tomu se snížila i inzerce. Lidé se proto uchýlili k smartphonům a televizi.

Redaktoři se museli přeškolit na on-line zpravodajství. „Technologie přiměla mnoho novin, bývalých tradičních novin, aby se chovaly, jako kdyby informovaly živě,” říká Bajrami s tím, že se v důsledku toho velice snížily profesionální standardy.

Portály velmi často věnují více pozornosti rychlosti zpráv než jejich přesnosti, říká Mushkolaj, který v Kosovu vede sdružení tištěných médií. Lidé, obzvláště ti starší, mají potíž odlišit reálný příběh od nepravdivé zprávy: „Starší generace ztratila svůj hlavní zdroj informací... a zábavy.”

Čtenářům noviny chybí

„Knihu či noviny nelze ničím nahradit, ať už počítačem, internetem, Facebookem, Twitterem nebo jakýmkoliv technologickým programem,” říká účetní Azem Qerkini.

„Kosovo přestalo psát své mladé dějiny a bohužel psané dějiny přestaly existovat - už alespoň rok,” dodává Mushkolaj. Bez vládní podpory, která v těchto těžkých časech patrně k dispozici nebude, je podle něj složité si představit, že se noviny opět začnou tisknout.

Ačkoliv už více než rok nemá co prodávat, k prodejci denního tisku Ibrahimu Gashimu stále chodí lidé, aby se ho zeptali, zda má nějaké novinky o tom, kdy se zase noviny začnou tisknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám