Hlavní obsah

V italských volbách se rýsuje pat mezi levicí a pravicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Sčítání prvních hlasů v předčasných parlamentních volbách v Itálii potvrdila předpovědi, že půjde o těsný souboj levice s pravicí. Ačkoliv televizní odhady po uzavření volebních místností v pondělí naznačovaly poměrně výrazné vítězství levice, první sčítání odhalila, že by levice mohla ovládnout Sněmovnu, zatímco pravice Senát.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Silvio Berlusconi

Článek

"Éra berlusconismu je u konce," prohlásil sice podle ČTK Pier Luigi Bersani, šéf středolevého uskupení kolem Demokratické strany svým příznivcům, ale na jeho slova nemusí dojít.

Původní odhady, že blok středopravých stran kolem Lidu svobody (PdL) expremiéra Silvia Berlusconiho neuspěl, se totiž zcela nenaplnily. PdL po sečtení prvních hlasů má navrch v boji o Senát, i když ztrácí Sněmovnu.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Pier Luigi Bersani

Třetí místo přisuzují první analýzy protestnímu populistickému hnutí bývalého komika Beppeho Grilla, kterému je přisuzována bezmála pětina odevzdaných hlasů.

I to podle komentátorů přispívá k problémové odpovědi na to, s kým bude vítěz tvořit vládní koalici.

Volební odhad
uskupení kolem stranSněmovnaSenát
Demokratická strana (PD)34,5%29, 4%
Lid svobody (PdL)29%31,6%

Výsledek voleb může zásadně ovlivnit boj Italů s ekonomickými potížemi a s napětím ho sleduje celá eurozóna.

Volby se uskutečnily v neděli a v pondělí, dva měsíce před řádným termínem poté, co Berlusconiho strana přestala podporovat úřednickou vládu Maria Montiho.

Italský volební systém

Zajišťuje díky volební prémii vítězné straně parlamentní většinu.

Bez ohledu na to, kolik procent hlasů vítěz voleb dostane, získá ve sněmovně 54 procent ze 630 mandátů.

Volební prémie se vztahuje i na senát, tam se ale rozděluje vítězům v jednotlivých regionech.

    zdroj: ČTK

Média označovala volby za „poslední bitvu“ 77letého Silvia Berlusconiho, mediálního magnáta, který po opakovaných úspěších ve volbách proslul skandály, trestními stíháními na jeho osobu a milostnými avantýrami. Berlusconi před volbami prohlašoval, že tentokrát by do premiérského křesla nezamířil, ale nepohrdl by funkcí ministra průmyslu či hospodářství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám