Hlavní obsah

V Itálii vznikla nová pravicová strana v čele s Berlusconim

Nová pravicová strana s názvem Lid svobody (PDL) vznikla v neděli v Itálii. Její vytvoření před asi 6000 jásajícími delegáty ohlásil premiér a mediální magnát Silvio Berlusconi, který byl zvolen jejím předsedou. Nová politická formace v Itálii vznikla sloučením pravicového Národního spojenectví (AN), které se minulý víkend rozpustilo, a Berlusconiho stranou Vzhůru, Itálie, jež existuje od roku 1994.

Foto: Reuters

Premiér Silvio Berlusconi při ohlášení nové pravicové strany Lid svobody, v jejímž čele stanul.

Článek

"Lid svobody bude stranou všech Italů, především těch Italů, kteří se neidentifikují s levicí," prohlásil předseda strany Berlusconi. "Toto uskupení je stranou lidu, pro jehož dobro pracujeme," uvedl.

"Svoboda je naším světským náboženstvím, polární hvězdou, jež nás vede při každém rozhodnutí," prohlásil Berlusconi na závěr pompézního třídenního zakládajícího sjezdu na římském výstavišti, který vyšel na tři milióny eur (asi 82,2 miliónu korun).

K cílům nové strany podle jejích tvůrců patří reforma ústavy za účelem modernizace státních institucí, budování blahobytné a efektivní Itálie, která by mohla hrát hlavní roli v Evropě i ve světě. "Chceme pracovat pro nový italský zázrak. Itálie je motýl, který se musí rozletět. Vyvedeme Itálii z krize," ujišťoval Berlusconi. Vyzdvihl přitom protikrizová opatření, která za deset měsíců, co je v úřadě, přijala jeho vláda pravého středu.

Nová pravicová strana má podle průzkumů veřejného mínění podporu 42 procent Italů, tvrdil Berlusconi. Zároveň ale vyjádřil pevné přesvědčení, že Lid svobody to v červnových volbách do Evropského parlamentu dotáhne na 51 procent voličských hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám