Hlavní obsah

V Itálii se šíří stávky proti nájmům

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jak můžu platit nájem bez výplaty a bez jiné pomoci?“ ptá se Carlotta, která žije v podkrovním bytě v severoitalském Turíně. „Proto jsem se rozhodla stávkovat,“ vysvětluje.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Rodina v italském městečku Cisternino obědvá na terase svého domu.

Článek

Před několika týdny uspěla v pohovoru na místo v call centru, pak ale nastala karanténa. „Přišla jsem tak o peníze, s nimiž jsem počítala,“ říká žena původně ze Sicílie. „Nemám nárok na žádnou státní pomoc, protože nesplňuju stanovené podmínky. Nevím proto, z čeho platit nájem,“ dodává.

Zdravotníci uspořádali manželům s koronavirem zlatou svatbu na jednotce intenzivní péče

Koronavirus

Podle listu Il Fatto Quotidiano už v březnu hrozilo až dvěma stovkám tisíc italských rodin, že nebudou mít na nájem. Ani Carlotta není ve svém domě s tímto problémem sama: někdo je na nezaměstnanecké podpoře, ale ještě mu nepřišel šek, jiní přežívají díky práci načerno.

Spojila se proto s lidmi v podobné situaci. „Slyšeli jsme, že v jiných zemích nájemníci stávkují, a rozhodli jsme se je napodobit,“ vysvětluje. Napsali tak majitelce bytů, aby jim snížila nájem, anebo jej pozastavila do konce krizové situace.

Někteří majitelé už kývli na nižší činže

Obrátili se i na odborovou organizaci Asia Usb a občanské sdružení Noi Restiamo (My zůstáváme) a společně představili celonárodní kampaň za pozastavení nájmů a univerzální základní příjem.

Italské městečko láká nové obyvatele. Bude jim přispívat na nájem

Cestování

„Vláda bohužel problém nájmů neřeší a nechává ho na jednáních mezi majiteli a nájemníky,“ tvrdí Fabio Cremaschini z Asia Usb, podle kterého jeho organizace dostává každý den stovky dotazů od zájemců – rodin či např. studentů, kteří žijí daleko od domova.

První výsledky se už prý dostavují. „(S jedním majitelem bytů) jsme se domluvili na snížení nájmů o polovinu,“ chlubí se Cremaschini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám